Avertismentul expertei în geopolitică Fiona Hill, despre Putin: „Va folosi toate armele pe care le are. Trebuie să fim pregătiţi”
Fiona Hill, specialistă în geopolitică și fost director principal pentru Europa și Rusia în Consiliul de Securitate Națională din administrația Trump, avertizează că urmează o perioadă grea și periculoasă în ceea ce privește conflictul din Ucraina, dar mai ales strategia președintelui rus Vladimir Putin.
Vladimir Putin ar vrea să răstoarne întreagă ordine mondială atacând Ucraina, intenţiile lui nu sunt noi, dar modul de adresare a acestora, da, spune Fiona Hill.
Se repetă vechile modele istorice: liderii autocraţi au carismă şi respect, iar mediul de afaceri occidental are ochelari de cal când vine vorba despre „ajutorul” dat acestora, susține Fiona Hill, într-un interviu pentru Politico.
Specialista crede că nu este încă târziu să ne dezicem complet de Putin, „stă în puterea fiecăruia, cetăţean sau companie din Occident”.
„Putin începe să acţioneze sub imperiul emoţiilor şi este cel mai probabil să folosească toate armele pe care le are la dispoziţie, inclusiv pe cele nucleare. Nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece, dar nici să ne descurajăm. Nu trebuie nici să fim speriaţi, dar trebuie să ne pregătim pentru asta şi să fim cu doi paşi înaintea lui”, a mai spus experta în geopolitică.
Principalele declarații din interviul acordat de Fiona Hill:
- Putin este un om cinic şi mult mai calculat decât pare.
- Faptul că acţionează sub imperiul emoţiilor este periculos. Însă are în spate un plan metodic, logic, care s-a conturat în anul 2007, când a menţionat clar statelor europene că Moscova nu va accepta nicio expansiune a NATO. Iar fix un an mai târziu, NATO a deschis uşa Georgiei şi Ucrainei.
- Putin vrea să restabilizeze controlul Rusiei, al Rusiei ca „imperiu” (…) Putin a vorbit de multe ori despre o „lume rusească”.
- Putin spune mereu că ucrainenii şi ruşii sunt „acelaşi popor” („yedinyi narod”). Ideea unei lumi ruseşti înseamnă (re)adunarea tuturor vorbitorilor de rusă din diverse ţări care, cândva, au aparţinut imperiului rus.
- Putin nu vrea să anexeze ţările pe modelul Crimeei, dar vrea să marginalizeze ţările din regiune, asigurându-se că preşedinţii lor sunt complet dependenţi de Moscova.
- Dacă vrea, Putin va merge cât de departe se poate în războiul cu Ucraina. Chiar să cucerească întregul stat. În 2014, el a încercat să creeze ”Novorossiya” (Noua Rusie), dar a eşuat pentru că nu a avut sprijin local.
- Putin vrea să se asigure că Ucraina nu va avea altă soluţie decât să accepte „jugul” Rusiei.