Cancerul este în creștere în rândul tinerilor, dar anumite schimbări în stilul de viață ar putea reduce riscul de a dezvolta această boală cruntă. Potrivit unui specialist oncolog, cele puțin două alimente comune sunt extrem de periculoase, în acest sens.
Nichole Andrews este o dieteticiană specializată în cancer și, recent, a avertizat că două alimente, consumate zilnic de unele persoane, s-au dovedit a provoca boala și a îndemnat oamenii să le reducă din dietă: alcoolul și carnea procesată.
Acestea includ toate tipurile de alcool și produse precum mezelurile, hot-dog-urile, cârnații, slănina și carnea de vită uscată, care au fost conservate prin afumare, maturare, sărare sau adăugarea de conservanți, potrivit The Focus.
„În calitate de dietetician în domeniul cancerului, vreau să vă informez că doar două alimente cresc riscul de cancer, unul dintre ele nici măcar nu este un aliment, și este atât de ușor să le înlocuiți”, a spus dieteticiana.
Ambele tipuri de produse sunt enumerate oficial de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ca agenți cancerigeni cunoscuți, ceea ce înseamnă că au potențialul de a provoca cancer la om.
OMS afirmă că „toate tipurile de băuturi alcoolice” pot provoca cancer, inclusiv berea, vinul și băuturile spirtoase și spune că nu există „niciun nivel sigur” de consum.
Dr. Andrews a explicat că un consum frecvent de alcool crește riscul de apariție a șase tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân, ficat, colon, gură, gât și stomac.
Etanolul, principalul ingredient din băuturile alcoolice, provoacă cancer, pentru că el se transformă în organism într-o substanță numită acetaldehidă, care dăunează ADN-ului.
Riscul începe atunci când se consumă niveluri scăzute și crește substanțial cu cât se consumă mai mult alcool, dar cancerele cauzate de alcool pot fi prevenite în totalitate prin renunțarea la băutură.
„Începeți acum să reduceți consumul de alcool. Orice cantitate de reducere pe care o faceți reduce riscul de cancer”, a sfătuiește dieteticianul oncolog.
OMS cataloghează toate tipurile de carne procesată drept „cancerigene pentru om”, deoarece provoacă un tip de cancer, cel colorectal.
Carnea procesată provoacă cancer din cauza substanțelor chimice care apar în mod natural și care sunt adăugate pentru a le face să reziste mai mult în frigider.
Potrivit celor mai recente estimări ale Global Burden of Disease Project, aproape 34.000 de decese cauzate de cancer pe an la nivel mondial sunt cauzate de dietele bogate în carne procesată.
Nichole Andrews este dietetician nutriționist înregistrat și specialist în nutriție pentru cancer, care și-a obținut diploma în Știința alimentelor și nutriție umană la Universitatea de Stat din Washington, potrivit Adevărul.
FOTO – Caracter ilustrativ: Shutterstock