Prima pagină » Actualitate » Avertismentul unui medic: „Dacă continuăm tot aşa, pentru unii copii Moşul va purta halat, mască şi stetoscop”

Avertismentul unui medic: „Dacă continuăm tot aşa, pentru unii copii Moşul va purta halat, mască şi stetoscop”

Avertismentul unui medic: „Dacă continuăm tot aşa, pentru unii copii Moşul va purta halat, mască şi stetoscop”
Avertismentul unui medic: „Dacă continuăm tot aşa, pentru unii copii Moşul va purta halat, mască şi stetoscop”

Un medic de familie din Sibiu atrage atenția că în această perioadă numărul de cazuri de afecțiuni virale respiratorii în rândul celor mici este în creștere, motiv pentru care le recomandă, atât părinților, cât și profesorilor, să nu insiste ca aceștia să participe la serbările de final de an dacă sunt bolnavi.

Medicul de familie Eduard Egri le recomandă părinților să fie foarte atenți în ceea ce privește starea de sănătate a celor mici.

„Dacă continuăm tot aşa, pentru unii copii, Moşu’, în loc de costumul roşu, barbă şi tolbă va purta halat, mască şi stetoscop iar «cadourile» vor fi sub formă de siropuri, spray-uri şi recomandări”, atrage atenția medicul.

Acesta la mai recomandă părinților să aibă grijă de copii, mai ales de cei de vârstă mică, potrivit news.ro.

„Otita cronică, rinita cronică, adenoidita cronică, amigdalita cronică, sinuzita cronică sau astmul la copii, sunt toate boli de lungă durată care le afectează starea de bine, somnul, performanţa şcolară, activitatea fizică etc. calitatea vieţii în general, datorate în principal multiplelor episoade infecţioase severe (excluzându-i pe cei cu alergii dovedite) la care sunt expuşi cei mici din fragedă pruncie, încurajaţi cu nonşalanţă de către promotorii sloganului «aşa se imunizează copiii»”, a mai scris medicul.

Medic: Sunt presiuni tot mai mari pentru participarea celor mici la serbări

Specialistul face apel la părinți și la cadrele didactice să nu insiste ca aceștia să participe la serbările de la final de an în cazul în care sunt bolnavi.

„Văd că sunt presiuni din ce în ce mai mari pentru participarea la serbări indiferent de starea copilului. Oamenii vor să se tragă în chip şi să posteze poze, unităţile de învăţământ asemenea mai ales în situaţiile când au şi invitaţi «speciali». La ce vor duce toate acestea? Copiii deja bolnavi au şansa de a se îmbolnăvi mai tare achiziţionând alte tulpini virale iar cei sănătoşi de a se îmbolnăvi de la cei bolnavi iar de sărbători….”, a mai scris medicul.

Centre de evaluare pentru copiii cu viroze respiratorii, înființate din cauza numărului mare de infecții

Ministerul Sănătății a înființat centre de evaluare care asigură asistența medicală pediatrică în cazul virozelor respiratorii, pentru a ușura accesul la asistență medicală pentru copii și pentru a reduce aglomerația și timpul de așteptare în Unitățile de Primiri Urgențe (UPU).

În acest moment, la nivel național, sunt pregătite 59 de unități ambulatorii pentru copii, cu circuite separate.

„Copiii care au simptome de viroza respiratorie vor fi evaluați clinic de către medicul de familie și, după caz, clinic, imagistic și biologic de medicii specialiști din centrele de evaluare. Acestea au spații special destinate, cu circuite funcționale corespunzătoare”, conform unui comunicat al Ministerului Sănătății (MS).

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și