Ministerul Afacerilor Externe a transmis miercuri o serie de sfaturi şi recomandări cetăţenilor români – suporteri, jurnalişti etc – care se vor deplasa la Priştina pentru a asista la meciul România-Kosovo. Autorităţile precizează că, în cazul deplasării pe cale rutieră, este recomandat ca intrarea în Kosovo să se realizeze dinspre Macedonia de Nord (Hani i Elezit – la nord de Skopje).
Reamintim că lotul naționalei României de fotbal va avea parte de două deplasări extrem de dificile în această lună, în preliminariile EURO 2024. Tricolorii vor juca împotriva celor din Kosovo vineri, pe 16 iunie, iar 3 zile mai târziu vor înfrunta Elveția.
În acest context și ținând cont de situația din regiune, MAE a explicat că nu este recomandată intrarea în Kosovo dinspre Serbia prin punctele Brnjak şi Jarinje.
Oficialii Ministerului DE externe au subliniat că ”cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc fac acest lucru pe propria răspundere şi se expun consecinţelor şi riscurilor unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.”
MAE menţionează că ”dintre punctele de trecere de pe linia de demarcaţie dintre Serbia şi Kosovo, singurul recomandabil este Merdare, deşi este probabil ca timpii de aşteptare în acest caz să fie mai mari, având în vedere existenţa unor măsuri de securitate sporite.”
”Nu este recomandată intrarea în Kosovo dinspre Serbia prin punctele Brnjak şi Jarinje, deoarece acestea pot fi blocate sau închise de autorităţi în cazul unor degradări ale situaţiei de securitate”, precizează comunicatul.
MAE reaminteşte că situaţia de securitate rămâne imprevizibilă, în special în nordul Kosovo, putând fi înregistrate noi deteriorări.
”În mod particular, MAE recomandă suporterilor români ca, pe durata deplasării în Kosovo, atât pe stadion, cât şi în afara acestuia, să nu scandeze sau să afişeze mesaje politice care pot conduce la reacţii din partea spectatorilor gazdă.
De asemenea, se recomandă evitarea afişării însemnelor naţionale sau scandarea de mesaje de susţinere ale echipei naţionale în afara stadionului sau a spaţiilor special amenajate pentru suporteri. În situaţii de urgenţă, persoanele aflate în Kosovo pot apela numerele de urgenţă locale: poliţia (00383) 192, pompierii (00383) 193 şi ambulanţa (00383) 194”, afirmă ministerul.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că cetăţenii români aflaţi în Kosovo care necesită asistenţă consulară de urgenţă se pot adresa Biroului de Legătură al României la Priştina la numărul de telefon fix 00383 (0) 38 604 272 sau mobil 00383 (0) 49 415 780 sau la adresa de e-mail [email protected].
De asemenea, pe durata tranzitării Republicii Serbia, cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României în Republica Serbia: +381-11-3670361, +381-11-3670798 sau la numărul de telefon de urgenţă al misiunii diplomatice a României la Belgrad: +38163319425.
Totodată, cetăţenii români care se deplasează dinspre Macedonia de Nord şi care necesită asistenţă consulară de urgenţă se pot adresa Ambasadei României la Skopje la numărul de telefon: +389 2 3228058 sau la numărul de telefon de urgenţă: +389 70 239 980.
CITIȚI ȘI:
S-a stabilit unde joacă România meciurile cu Israel și Kosovo din preliminariile EURO 2024!
Care e obiectivul naționalei ROMÂNIEI în „dubla” cu Kosovo și Elveția în preliminariile EURO 2024