Aviz turiștilor! Incendii devastatoare în Grecia. Pompierii români apără casele elenilor de lângă Atena
Pompierii români intervin, marți, în sprijinul camarazilor eleni, pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată și pădure, în zona localității Aspropyrgos – la Nord-Vest de Atena, sub coordonarea ofițerului de legătură al țării gazdă. Misiunile executate de către personalul modulului constă în protejarea clădirilor de locuit și menținerea unei linii de protecție între frontul incendiului și zona neafectată. Turiștii români sunt avertizați să se informeze din timp referitor la condițiile meteo și să nu facă foc decshis.
Pentru gestionarea în cele mai bune condiții a intervenției, colegii noștri intervin cu 4 mașini de stingere și 1 cisternă cu capacitatea de 30 tone apă.
Misiunile pompierilor se desfășoară în condiții extreme. Temperatura ridicată și viteza vântului îngreunează intervenția din teren a salvatorilor.
Intervenția modulului are loc la solicitarea ofițerului de legătură elen, delegat în asistarea și buna desfășurare a întregii misiuni derulate de salvatorii români.
Misiunea de sprijin pe care România o oferă autorităților elene aflate în lupta cu incendiile de vegetație s-a realizat prin deplasarea unui modul specializat de intervenție format din 40 de pompieri salvatori, cu mijloace de intervenție specifice.
Turiștii sunt avertizați să evite focul deschis
Așa cum au anunțat meteorologii, săptămînile de foc în Grecia se vor prelungi până în august, cel puțin. Avertismentul este valabil pentru întreaga țară, continentală sau insulară, care va fi potopită de caniculă și instabilitate meteo extremă. Pericol de incendii, provocate de temperaturile toride și de vânt, avertizează Ministerul Afacerilor Externe de la București, în urma avertizărilor oferite de sateliții meteo. Legile elene interzic focul deschis și grătarul în afara proprietăților.
Autorităţile de la Atena au emis şi o avertizare privind creşterea riscului apariţiei incendiilor forestiere, producerea acestora fiind favorizată de temperaturile ridicate (cu 5-7 grade Celsius peste media anuală normală), gradul foarte scăzut de umiditate al combustibililor naturali (crengi, vegetaţie, frunze, ace de pin uscate) şi existenţa condiţiilor de propagare rapidă a unor potenţiale focare, din cauza intensificării vitezei vântului.