Prima pagină » Actualitate » Avocatul care a obținut la Cluj anularea prelungirii stării de alertă: „Raed Arafat nu cunoaște legea, să nu se bage în oalele juriștilor”

Avocatul care a obținut la Cluj anularea prelungirii stării de alertă: „Raed Arafat nu cunoaște legea, să nu se bage în oalele juriștilor”

Avocatul care a obținut la Cluj anularea prelungirii stării de alertă: „Raed Arafat nu cunoaște legea, să nu se bage în oalele juriștilor”
Raed Arafat, șeful DSU / Sursa: Facebook - Guvernul României

Gabriel Marin, unul dintre cei trei avocați din Cluj care au obținut o nouă decizie de anulare a unei hotărâri a Guvernului de prelungire a stării de alertă, a explicat, într-o declarație pentru Gândul, care au fost motivele de la baza sesizării instanței și care sunt implicațiile deciziei.

Acțiunea celor trei avocați – Ovidiu Gabriel Marin, Kapcza Mikolt Krisztina și Silviu Itu – împotriva Guvernului și a Ministerului Afacerilor Interne a fost înregistrată pe rolul Curții de Apel Cluj în 10 decembrie 2021, amânată la două termene și judecată miercuri. Ei au solicitat judecătorilor anularea HG 1242/8.12.2021 şi suspendarea aplicării prevederilor din actul normativ până la decizia definitivă privind anularea.

Curtea de Apel Cluj le-a dat, în parte, câștig de cauză, dispunând anularea HG 1242 din 8 decembrie 2021 privind prelungirea stării de alertă

Nu este prima dată când o astfel de hotărâre a Executivului este anulată de instanțe. Anul trecut, mai multe instanțe au luat decizii similare, una dintre acestea, dată de Curtea de Apel Bacău în 20 decembrie 2021, fiind comentată miercuri, în briefingul de la finalul ședinței de Guvern, de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Întrebat cum comentează decizia Curții de Apel Bacău, care a declarat nelegale 22 de hotărâri referitoare la starea de alertă, șeful DSU a spus că autoritățile vor contesta aceste hotărâri ale instanțelor, pentru că are convingerea că măsurile adoptate sunt cele corecte în contextul pandemic.

Avocat: ”Curțile de apel au dovedit artificiile nelegale din legislație”

Într-o declarație pentru GÂNDUL, avocatul din Cluj a explicat de ce a inițiat acțiunea în instanță.

„Interesul este unul general. Dacă aș fi strict juridic, ar trebui să fie unul particular, că așa spune legea: la promovarea acțiunilor în contencios administrativ, trebuie să fie unul personal. Dar am preferat să dăm liber frâu voinței și, nu știu, dorinței de a pune la punct măcar chestiunile care ne privesc pe noi, ca juriști. Noi suntem avocați și, în primul rând, și noi am jurat să apărăm Constituția și legile țării”, a spus avocatul Gabriel Marin.

”În contextul în care întreaga legislație a țării este pusă la o parte prin aceste artificii – că sunt niște artificii nelegale, au dovedit curțile de apel, care au anulat, anul trecut, absolut toate hotărârile –, avem hotărâri de la București, Bacău, Cluj și Suceava. Așadar, sub aspectul legalității, nu poate să vină cineva să spună că aceste hotărâri de prelungire a stărilor de alertă pe anul 2021 sunt legale, chiar dacă hotărârile nu sunt toate definitive”, a spus Gabriel Marin.

Avocatul consideră că Raed Arafat, care a comentat miercuri pe baza analizei deciziilor pe acest subiect, nu cunoaște legea.

„Și, după cum vorbește, după accent, îmi dau seama că nici nu a citit o chestie juridică, o prefață juridică, ca să își dea cu părerea. Noi nu ne dăm cu părerea, în acțiunile noastre, vizavi de medicina de urgență, de exemplu, din domeniul dânsului, la fel cum nici dânsul nu trebuie să se bage în oalele juriștilor”, a comentat reclamantul de la Cluj.

Potrivit acestuia, angajații din instituțiile care promovează deciziile din pandemie ar trebui să aibă cunoștințe legale, dar se pare că nu au competențe, din moment ce au eșec după eșec și le sunt anulate actele cu caracter normativ.

„Specialiștii în drept sunt cei care au anulat hotărârile astea și i-au spus domnului Arafat că trebuie să respecte prestigiul unor hotărâri judecătorești, că așa spune și Constituția, așa spun și legile în România. Poate dânsul când și-a primit cetățenia ar fi trebuit să fie obligat să cunoască inclusiv legile din România, că nu cred că i s-a cerut chestia asta, drept dovadă că are curajul să atace chestiuni juridice care îl depășesc”, a mai spus Gabriel Marin.

Avocatul consideră că, deși decizia pare puțin nelămuritoare sub aspectul reclamanților, a celor trei care au formulat acțiunea, din punctul lui de vedere, ei au obținut și suspendarea măsurilor.

„Adică aplicarea certificatului verde pentru noi este suspendată. E o chestie destul de interesantă în pronunțare: instanța spune că admite în parte excepția inadmisibilității cererii de suspendare, în sensul că respinge această excepție invocată de MAI și Guvern în ceea ce îi privește pe reclamanți și admite în rest, adică ce au cerut reclamanții la suspendare”, a explicat avocatul.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat, miercuri, Hotărârea numărul 1 din 2022 privind prelungirea stării de alertă cu 30 de zile și a măsurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie aprobată de Executiv.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și