Noi informații în dosarul morții inginerului din Pitești. Avocatul jandarmului reclamă nelegalitatea arestării preventive: ”Sesizarea a două instanțe civile diferite pentru polițiști și jandarmi este contrară legii” (EXCLUSIV)

Noi informații în dosarul morții inginerului din Pitești. Avocatul jandarmului reclamă nelegalitatea arestării preventive: ”Sesizarea a două instanțe civile diferite pentru polițiști și jandarmi este contrară legii” (EXCLUSIV)
Doi polițiști au fost reținuți în urma morții bărbatului agresat la Pitești
Publicat: 25/04/2021, 18:50
Actualizat: 25/04/2021, 21:48

Avocatul jandarmului Mihai Bogdan, arestat pentru 27 de zile în cazul de la Pitești, în care inginerul Zaharia Barbu (63 ani) a decedat în urma intervenției brutale a celor doi agenți de poliție și a cadrelor din Jandarmeria Argeș prezente la fața locului, cere Tribunalului București revocarea măsurii.

Elena Dinu, avocata care îl apără pe jandarmul Mihai Bogdan, contestă modul în care se instrumentează acest dosar și explică, în exclusivitate pentru GÂNDUL, care vor fi argumentele prezentate luni în fața instanței, la judecarea cererii de revocare a măsurii arestării preventive.

Unul dintre argumente este declinarea la Parchetul Tribunalului Militar Teritorial București doar cu privire la cei doi jandarmi, și nu a întregului dosarul, care îi vizează și pe cei doi polițiști. În opinia avocatei, anchetarea de către procurorii militari a unei părți din dosar, dar judecarea propunerii de arestare de către o instanță civilă pune în discuție competența acestei instanțe de a da mandat de arestare pentru jandarmul Mihai Bogdan.

“Disjungerea și declinarea cauzei pentru cei doi jandarmi este contrară legii, având în vedere faptul că există un singur subiect pasiv, o singură victimă. Partea privitoare la cei doi agenți de poliție se află la Pitești, iar partea cu jandarmii a ajuns la Parchetul Militar Teritorial București. Această decizie este greșită și conservă nelegalitatea competenței procurorului civil și al instanței civile”, a explicat Elena Dinu.

”Faptele nu pot fi cercetate separat”

Avocata a subliniat că sesizarea a două instanțe civile diferite, una la Pitești pentru agenții de poliție, și alta la București, pentru jandarm, este, de asemenea, contrară legii.

”Asta în condițiile în care, repet, este vorba de un singur subiect pasiv, caz de indiviziune, astfel că faptele nu pot fi disjunse, cercetate separat”, a mai spus avocata jandarmului.

– În opinia dumneavoastră, a cui este competența?
– Atâta vreme cât pe rolul Parchetului Militar se află în faza de urmărire dosarul nr. 435/P/2021 și vizează doar militari, competența este exclusivă a Tribunalului Militar București, în acest sens și dispozițiile art.37 CPP, astfel că măsura arestării preventive dispuse față de inculpatul Mihai Bogdan este nelegală. Tribunalul București ar fi fost competent să judece doar cu condiția ca procurorul militar să efectueze urmărirea penală și față de ceilalți doi inculpați civili (polițiștii), conform art.56 alin.5 CPP”.

– Puteți explica ce stipulează acest articol?
– Potrivit art.56 alin.5 CPP, procurorii militari din cadrul parchetelor militare sau secțiilor militare ale parchetelor efectuează urmărirea penală, potrivit competenței parchetului din care fac parte, față de toți participanții la săvârșirea infracțiunilor comise de militari, urmând a fi sesizată instanța competentă, potrivit art.44 care reglementează competența în caz de reunire a cauzelor. Aliniatul 4 al aceluiași text stipulează că dacă dintre instanțe una este civilă, iar alta militară, competența revine instanței civile. În cazul în care sunt doar militari, instanța este militară. Ar trebui ca dosarul să se afle într-un singur loc, nu jumătate la Argeș, jumătate la Parchetul militar.

Aceleași fapte, două dosare, unul la Pitești, altul la București

În 19 aprilie 2021, polițiștii Daniel Draghici și Ilie Florea, reţinuţi în cazul bărbatului din Piteşti care a murit după ce a fost trântit la pământ și imobilizat de aceștia, au fost arestaţi preventiv. Inițial, ei au fost acuzați de purtare abuzivă și ucidere din culpă, însă după ce au sosit la dosar concluziile preliminarii ale medicului legist care a efectuat autopsia, procurorii de la Argeș au schimbat încadrarea din ucidere din culpă în lovituri cauzatoare de moarte și purtare abuzivă.

Agentul Daniel Drăghici a fost suspendat din funcție pe perioada arestului, iar colegul acestuia Ilie Florea s-a pensionat imediat după ce a fost reținut.

Ulterior, Curtea de Apel Pitești a decis ca cei doi polițiști să fie eliberați din arest preventiv și plasați în arest la domiciliu.

În același timp, procurorii argeșeni au luat decizia de a trimite la Parchetul Militar Teritorial București o parte din dosar, care vizează urmărirea penală a celor doi jandarmi acuzați și ei pentru intervenția la imobilizarea inginerului Zaharia Barbu.

Incidentul în urma căruia inginerul de 63 de ani a încetat din viață a avut loc pe 16 aprilie, în fața Autogării de Sud din Pitești.

Moartea a fost violentă și s-a datorat asfixiei mecanice în urma comprimării gâtului și toracelui, potrivit concluziilor preliminare ale autopsiei.

”Victima era o persoană aflată sub influența alcoolului, de vârstă înaintată, nu se exprima coerent, nu s-a manifestat violent față de organele de poliție, nu prezenta niciun pericol public, (…) puteau fi identificate alte mijloace de a o îndepărta pe aceasta de la fața locului”, se precizează în motivarea deciziei judecătorului de la Tribunalul Argeș care a dispus arestarea preventivă a celor doi polițiști.

Pe parcursul anchetei, vor fi stabilite clar toate legăturile de cauzalitate necesare susțineri probatoriului.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Pe cine vede Crin Antonescu în turul 2 pentru președinție și cine va fi la...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Cel puțin patru turiști străini au murit după o otrăvire în masă, în Asia. Ultimul...
„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Cum s-au dat de gol rușii...
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Șoferii din România NU mai pot face ITP. Anunțul RAR venit azi, 21 noiembrie
Al doilea ciclon lovește România în următoarele ore. Alertă maximă în București, vin ninsorile
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri