Avocatul lui Marian Vanghelie, despre condamnarea la 11 ani și 8 luni a fostului primar: ”Sentința este profund nedreaptă. Va face dezvăluiri despre jocuri de interese”
Cezar Bivolaru, avocatul lui Marian Vanghelie, a declarat pentru Gândul, după condamnarea fostului primar la 11 ani și 8 luni de închisoare și la plata a 15 milioane de euro către Primăria Sectorului 5, că decizia judecătorului este profund nedreaptă și nesusținută de probele din dosar, anunțând că vor face apel.
”Este profund nedreaptă soluția de la Tribunalul București, cele trei condamnări de câte 7 ani de închisoare nu sunt susținute de probele existente la dosar”, a spus avocatul Cezar Bivolaru.
Tribunalul București l-a condamnat, joi, pe Marian Vanghelie la câte 7 ani de închisoare pentru luare de mită, abuz în serviciu și spălare de bani. Cele trei pedepse au fost contopite și, la 7 ani de închisoare, judecătorul a adăugat o treime din restul pedepselor, adică 4 ani și 8 luni, pedeapsa finală fiind stabilită la 11 ani și 8 luni de închisoare.
Avocatul a spus că Marian Vanghelie va face în zilele următoare declarații despre pedeapsa primită și va dezvălui ”jocurile de interese” din spatele sentinței.
El a precizat că, la ultimul termen de judecată, a cerut achitarea lui Marian Vanghelie, care și-a susținut nevinovăția de la începutul procesului, dar judecătorul a considerat că trebuie să dea pedepse foarte mari pentru fiecare din cele trei acuzații aduse de procurori.
”Este halucinant ce se întâmplă”, a afirmat avocatul.
Cezar Bivolaru a mai spus că deși nu există în dosar nicio expertiză care să dovedească prejudiciul, judecătorul a dispus ca Marian Vanghelie să plătească 15 milioane de euro daune materiale către Primăria Sectorului 5.
”Așteptăm motivarea, facem apel și vedem ce va fi la judecata finală”, a mai spus avocatul lui Vanghelie.
Condamnare după șase ani și peste 90 de termene de judecată
Ancheta procurorilor DNA a început în 2004 și a vizat modul în care a fost înființată societatea Economat Sector 5.
Marian Vanghelie a fost pus sub acuzare și reținut abia în martie 2015, iar patru luni mai târziu a fost trimis în judecată pentru nouă infracțiuni de luare de mită, nouă infracțiuni de abuz în serviciu și șapte infracțiuni de spălare de bani.
În acelaşi dosar sunt judecați Mircea-Sorin Niculae, vărul lui Vanghelie, Sorin Ştefan Ciocan, Laura Ciocan, director al SC Economat Sector 5 SRL, şi omul de afaceri Marin Dumitru.
Denunțătorul lui Vanghelie este Marin Dumitru, care a recunoscut la audierile de la DNA că i-a dat mită 30 de milioane de euro fostului primar Marian Vanghelie. În schimbul mitei, firmele lui Dumitru Marin au primit contracte uriașe pentru reabilitare de blocuri, trotuare, străzi, spații verzi sau locuri de joacă în Sectorul 5.
Procurorii DNA susțin că, în perioada 2006 – 2014, Marian Vanghelie, atunci primar al Sectorului 5, ajutat de Mircea-Sorin Niculae şi parţial de Laura Ciocan, a solicitat şi primit de la Marin Dumitru 30.403.000 de euro, sumă ce reprezenta un „comision” de 20% din încasări.
Mita a fost primită de Marian Vanghelie pentru ca Primăria Sectorului 5 şi serviciile publice din subordinea Consiliului Local să atribuie contracte de achiziţii publice firmelor controlate de omul de afaceri Marin Dumitru, dar şi pentru a dispune plata lucrărilor din aceste contracte, au scris procurorii în rechizitoriul trimis Tribunalului București.