Avocatul Poporului, recomandări către Sfântul Sinod pe tema ritualului botezului: cursuri speciale privind practicile liturgice aplicate Tainei Botezului și discuții amănunțite între preoți și familie
Avocatul Poporului a transmis, miercuri, că s-a întâlnit săptămâna trecută cu reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române, în contextul tragediei de la Suceava, unde un bebeluș a murit după ce a fost botezat.
Reprezentanții Avocatului Poporului a propus Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române trei măsuri pentru a fi avute în vedere de Sinodul BOR
Avocatul Poporului (AP) a venit cu o serie de recomandări către reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române (BOR) în legătură cu înfăptuirea Tainei Botezului. Avocatul Poporului a cerut analizarea oportunității unor cursuri privind practicile liturgice ale Botezului și stabilirea modalității de efectuare a ritualului adaptată fiecărui caz.
„Avocatul Poporului, în conformitate cu mandatul său constituţional, se implică de fiecare dată când dreptul la viaţă al unui copil este încălcat, pentru identificarea unor soluţii, în scopul evitării pe viitor a unor situaţii similare şi pentru a vedea modul în care autorităţile administrative centrale şi locale îşi desfăşoară activitatea. Decesul unui copil, indiferent de condiţiile în care acesta survine, este motivul pentru care ne-am implicat şi în cazul tragediei care a avut loc la Suceava”, potrivit unui comunicat al Avocatului Poporului.
Propunerile făcute Patriarhului, pentru a fi avute în vedere de Sinodul BOR:
- analizarea oportunității includerii în programa universitară a Facultăților de Teologie Ortodoxă a unor cursuri/pregătiri suplimentare privind practicile liturgice aplicate Tainei Botezului, precum și organizarea unor astfel de cursuri pentru preoții activi;
- discuții amănunțite între preoți și familie referitoare la starea de sănătate fizică a copilului, inclusiv consultarea medicilor curanți ai copiilor ori de câte ori starea de sănătate a copilului o impune și stabilirea modalității de efectuare a ritualului Botezului, adaptată fiecărui caz;
- încurajarea părinților pentru stabilirea Botezului la o dată la care dezvoltarea fizică a copilului permite desfășurarea ritualului, fără a implica riscuri; explicarea faptului că înfăptuirea Tainei Botezului, în termen de 40 de zile de la nașterea copilului, nu este obligatorie și că nu este prevăzut un termen limită până la care copilul poate fi creștinat.
Unii ierarhi ai BOR au susţinut că ritualul nu poate fi modificat, în timp ce alţii, printre care şi IPS Calinic, arhiepiscopul de Argeş şi Muscel, au susţinut că trebuie adaptat.
ÎPS Calinic a anunțat că Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului a luat o serie de măsuri în legătură cu schimbarea tehnicii botezului. Întrebat dacă ar trebui interzisă scufundarea bebeluşilor la botez, ÎPS Calinic a declarat: „Cred că în viitor se va analiza practica scufundării pruncilor la botez şi se va lua hotărârea cea mai potrivită întru respectarea rânduielii şi evitarea cu grijă a nedoritelor accidente”.
ÎPS Teodosie s-a declarat împotriva pozitiei Patriarhiei care a declarat că există posibilitatea ca preotul să nu îl scufunde complet pe bebeluş în cristelniţă, ci doar să îi toarne apă pe creştet.
Vasile Bănescu a afirmat că „redactarea şi depunerea unei petiţii publice adresată unei instituţii este perfect legală în spaţiul democratic”. Însă, potrivit lui, modul în care se desfăşoară un ritual religios ţine exclusiv de responsabilitatea membrilor unei Biserici.