La Limba și literatura română, prima probă scrisă a examenului național de Bacalaureat din sesiunea iunie-iulie 2021, desfășurată luni, 28 iunie, s-au prezentat 117.807 candidați (97% din totalul candidaților înscriși pentru susținerea acestei probe: 121.488), potrivit unui comunicat al Ministerului Educației.
De la examenul de luni au lipsit 3.618 candidați, iar 63 de candidați au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă. Aceștia nu vor mai avea dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat.
În Capitală prezenţa la proba de Limba şi literatura română din cadrul primei sesiuni a Bacalaureatului a fost de 98,13%.
Şase candidaţi au fost eliminaţi luni pentru tentativă de fraudă, în Bucureşti, la prima probă – Limba şi literatura română – a examenului de Bacalaureat, informează Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB).
„La prima probă scrisă a examenului naţional de Bacalaureat din sesiunea iunie – iulie 2021 (Limba şi literatura română) au fost prezenţi 13.617 candidaţi (98,13% din totalul candidaţilor înscrişi): 12.941 candidaţi din promoţia curentă, respectiv 676 din promoţiile anterioare. Proba s-a desfăşurat în 67 de centre. Nu au participat 253 de candidaţi. Pentru tentativă de fraudă au fost eliminaţi 6 candidaţi (serie curentă 4, serie anterioară 2). Aceştia nu vor mai avea dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat”, precizează Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.
Celelalte probe se vor desfășura conform următorului calendar:
Primele rezultate vor fi afișate în data de 5 iulie, până la ora 12:00. Contestațiile pot fi depuse/transmise în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 -18:00, inclusiv prin mijloace electronice.
În această situație, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.
Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.
Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 9 iulie. În conformitate cu prevederile art. 5 și ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor –RGPD/GDPR), afișarea rezultatelor se efectuează prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului.
Pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ: