Examenul de Bacalaureat 2023 începe luni, 26 iunie, cu proba la limba și literatura română. Elevii din ultima clasă de liceu dau examenul maturității, iar GÂNDUL vă va prezenta subiectele pe care le au de rezolvat aceștia în cadrul primei probe a Bacalaureatului.
UPDATE ora 15:00 – Subiectele la Limba şi literatura română
Ministerul Educației a publicat subiectele la Limba şi literatura română, pe care le-au avut de rezolvat elevii de la Filiera teoretică – Profilul real; Filiera tehnologică
De asemenea, Ministerul Educației a publicat și subiectele la Limba şi literatura română – Filiera teoretică – Profilul umanist și Filiera vocațională – Profilul pedagogic.
UPDATE ora 10:00 – Text la prima vedere din George Călinescu: ”Ion Creanga. Viața și opera”.
La subiectul 1 de la profil real candidații au avut un text la prima vedere din George Călinescu: ”Ion Creanga. Viața și opera”.
UPDATE ora 09:30 – Subiectele la Limba română
La subiectul al doilea, elevii de la profil real – tehnologic au avut de comentat, în cel puțin 50 de cuvinte, un text, evidențiind relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice.
La ultimul subiect, absolvenții de liceu au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile unui text narativ studiat, ce îi aparține lui Liviu Rebreanu sau lui Camil Petrescu.
UPDATE ora 09:00 – A început proba scrisă la Limba română
Elevii aflați în sălile de examen au primit broșurile cu subiecte și încep rezolvarea acestora.
Candidații au la dispoziție 180 de minute să rezolve subiectele la Limba română de la BAC 2023.
ȘTIRE INIȚIALĂ
Proba începe luni la ora 09:00, accesul elevilor în săli fiind permis, în baza unui act de identitate valid, până la ora 8:30.
Pentru redactarea unei lucrări scrise/rezolvarea subiectelor sunt prevăzute trei ore, calculate din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen. Beneficiază de prelungire (cel mult două ore) candidații cărora li s-a aprobat solicitarea în acest sens de către comisiile județene, conform Procedurii de asigurare a condițiilor privind egalizarea șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare.
Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor vor utiliza numai creion negru.
Pentru probele scrise la Matematică și Geografie, candidații pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, hârtia folosită este doar cea distribuită în sălile de examen.
Potrivit Ministerului Educației, este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte (ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc.), precum și a oricărui mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).
Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație publică subiectele și baremul de corectare pentru fiecare probă scrisă, zilnic, la ora 15:00, pe site-ul subiecte.edu.ro, dar și pe site-ul GÂNDUL, care vă va ține la curent cu subiectele pe care le vor avea de rezolvat liceenii.
Pe durata desfășurării probelor, toate sălile de examen sunt supravegheate audio-video.
În perioada alocată probelor scrise (26 – 29 iunie, între orele 8:00 – 16:00), Ministerul Educației pune la dispoziția celor interesați linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități de organizare.
Probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română/a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal şi probele de evaluare a competenţelor digitale au fost recunoscute/echivalate conform metodologiei aprobate prin ordinul de ministru nr. 4.438/12.06.2023.
Ghidul informativ despre examenul național de bacalaureat 2023 poate fi consultat AICI.
CITEȘTE ȘI:
Ce se întâmplă dacă obții media 5,99 la Bacalaureat. Ce poți face atunci
Cât CÂȘTIGĂ un profesor care participă la Bacalaureat. Creștere semnificativă față de anul trecut