Bacalaureat 2023. Examenul de bacalaureat începe luni cu probele scrise, prima fiind cea de limbă și literatură română.
UPDATE ora 15:00 – Ministerul Educației a publicat baremul de corectare a lucrărilor la proba de Limba și literatura română de la Bacalaureat 2023
Ministerul Educației a publicat baremul de corectare a subiectelor la Limba şi literatura română, pe care le-au avut de rezolvat elevii de la Filiera teoretică – Profilul real și Filiera tehnologică.
De asemenea, Ministerul Educației a publicat și baremele la Limba şi literatura română, pe care le-au avut de rezolvat elevii de la Filiera teoretică – Profilul umanist și Filiera vocațională – Profilul pedagogic.
ȘTIRE INIȚIALĂ
Subiectele la Română de la BAC 2023 și baremul vor fi publicate pe edu.ro, secțiunea dedicată, începând cu ora 15:00, dar și pe Gândul, imediat ce acestea vor fi disponibile.
S-au înscris pentru susținerea acestor probe în prima sesiune peste 130.500 de candidați. Probele scrise din prima sesiune a examenului național de bacalaureat 2023 (iunie – iulie) se vor desfășura în perioada 26 – 29 iunie în 464 de centre.
Experții din Ministerul Educației au conceput șapte variante de subiecte, atât pentru profilul Real, cât și pentru Uman. Subiectele pe care le-au primit candidații au fost extrase în această dimineaţă, la ora 5:00.
Înaintea probei de azi, candidații și-au testat cunoștințele la Limba Română pe 27 martie, în cadrul simulării examenului de Bacalaureat 2023.
Subiectul I
La primul subiect de la Limba română candidații au primit un text la prima vedere din lucrarea Ion Creangă. Viața și opera, de George Călinescu.
Pe baza acestui text au fost formulate primele două cerințe. La punctul A au fost 5 întrebări la care au trebuit formulate răspunsuri. La punctul B s-a cerut redactarea unui text argumentativ despre ideea că oamenii trebuie sau nu să exprime recunoștință față de școlile în care au fost formați.
Subiectul II
Elevii au avut de comentat un fragment din poezia „A mele versuri…” de Alexandru Vlahuţă.
Subiectul III
La profil real, candidații au avut de redactat un eseu în care să prezinte particularități ale unui text narativ scris de Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu.
Până în anul 2012, proba scrisă la Română a fost comună atât pentru elevii de la Uman, cât și pentru cei de la Real. Din 2013, diferența între profiluri se face prin subiectul al III-lea, care este și cel mai complex.
Baremul de corectare la proba de Română de la Bacalaureat 2023 va fi publicat pe edu.ro, începând cu ora 15:00, însă va fi disponibil și pe Gândul.
Afișarea rezultatelor inițiale (în centrele de examen și online) va avea loc în data de 3 iulie (până la ora 12:00). Contestațiile pot fi depuse/transmise în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice.
Candidații care contestă rezultatul inițial al evaluării trebuie să completeze, să semneze și să depună/transmită prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.
Candidații care nu au promovat Examenul de Bacalaureat 2023 în prima sesiune sau au rămas corigenți la unele materii, se pot înscrie în sesiunea de toamnă, în perioada 17 – 14 iulie 2023.