BACALAUREAT 2024 | Ce a picat la limba română. Subiectul care a dat bătăi de cap elevilor

Publicat: 01 07. 2024, 12:15
Actualizat: 01 07. 2024, 12:19

Emoții mari pentru absolvenții de liceu! Luni, 1 iulie, încep probele scrise la examenul de Bacalaureat 2024. Prima probă este cea de la Limba și Literatura Română.

UPDATE 12.00 Prima probă scrisă, cea la Limba și Literatura Română, a sesiunii de Bacalaureat iunie – iulie s-a încheiat.

UPDATE 11.30 Potrivit informațiilor apărut în mediul online, la profilul uman, subiectele au fost aceleași ca și la real, diferența fiind la subiectul al treilea.  La Subiectul III – uman, candidații au avut de făcut o caracterizare de personaj dintr-o nuvelă.

UPDATE 10.50 La prima cerință, elevii au avut de rezolvat mai multe exerciții bazate pe un text suport de Gabriel Dimisianu. Subiectul al treilea a constat în elaborarea unui eseu despre particularitățile unei nuvele studiate.

UPDATE 9.50 Au apărut în spațiul public subiectele la Limba și literatură română! Până la publicarea lor oficială, Gândul vă prezintă forma apărută în mediul online a subiectelor la limba și literatura română.

Știrea inițială: 

Examenul va începe la ora 9:00, iar candidații vor avea la dispoziție trei ore să rezolve subiectele primite. Subiectele vor fi diferite în funcție de profilul terminat: uman sau real.

Subiectele și baremul vor putea fi consultate și pe Gândul, imediat ce acestea vor fi disponibile. De asemenea, publicația noastră vă va explica și ceea ce a dat bătăi de cap elevilor.

Candidații vor putea intra în centrul de examen de la 7.30 la 8.30. Nu au voie să intre în sala de examen cu telefoane mobile, culegeri, manuale, notiţe, însemnări etc., precum şi orice mijloace electronice de calcul sau de comunicare, poşetă/geantă etc. Cei care încalcă regulile pot ajunge să fie eliminați din examen.

BACALAUREAT 2024. Cum se desfășoară examenul

Probele scrise la bacalaureat 2024 vor începe la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis, în baza unui act de identitate valid, până la ora 8:30.

Pentru redactarea unei lucrări scrise/rezolvarea subiectelor la examenul de Bacalaureat 2024 sunt prevăzute trei ore, calculate din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen. Beneficiază de prelungire (cu cel mult două ore) candidații cărora li s-a aprobat solicitarea în acest sens de către comisiile județene, conform Procedurii de asigurare a condițiilor privind egalizarea șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare.

Pentru rezolvarea subiectelor, candidații la BAC 2024 vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică și Geografie, candidații pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, hârtia folosită este doar cea distribuită în sălile de examen.

Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte (ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc.), precum și a oricărui mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.). De asemenea, elevii vor fi informați că nu este permis accesul în săli cu manuale, dicționare, notițe, însemnări etc.

În același timp, candidaților la BAC 2024 le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.

Candidații surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.

Rezultatele la Bacalaureat 2024

Afişarea primelor rezultate va avea loc pe data de 8 iulie (până la ora 12,00), iar contestaţiile se pot depune în intervalul orar 12,00 – 18,00, în aceeaşi zi. Rezultatele finale vor fi comunicate în data de 12 iulie.

Un candidat este declarat promovat la examenul naţional de bacalaureat dacă îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii: a susţinut probele de evaluare a competenţelor, a susţinut toate probele scrise şi a fost notat cu minimum 5 la fiecare dintre acestea, obţinând, în final, cel puţin media 6 la probele scrise.

Potrivit Ministerului Educației, peste 134.000 de candidați (peste 119.000 din promoția curentă și peste 15.000 din seriile anterioare) sunt așteptați să susțină examenul de bacalaureat în această sesiune (toate probele sau, în funcție de rezultatele obținute în sesiunile anterioare și recunoscute ca atare, doar probele nepromovate).

Calendar Bacalaureat 2024:

  • 1 iulie 2024: Limba și literatura română
  • 2 iulie 2024: Proba obligatorie a profilului
  • 4 iulie 2024: Proba la alegere a profilului și specializării
  • 5 iulie 2024: Limba și literatura maternă
  • 8 iulie 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12,00 – 18,00
  • 9 – 11 iulie 2024: Rezolvarea contestațiilor
  • 12 iulie 2024: Afișarea rezultatelor finale.