Bacteria care ucide 150.000 de bebeluși în fiecare an: ”Un impact devastator asupra unui număr foarte mare de familii din lume”  

Bacteria care ucide 150.000 de bebeluși în fiecare an: ”Un impact devastator asupra unui număr foarte mare de familii din lume”   

Anual, nu mai puțin de 150.000 de bebeluși – 100.000 de sugari și 50.000 de bebeluși născuți morți – sunt parte a unei statistici dureroase. Această cruntă realitate are ca punct de pornire streptococul beta hemolitic de grup B (SGB).

Streptococul beta hemolitic de grup B (SGB) este un diplococ Gram pozitiv, aerob facultativ anaerob ce colonizează tracturile gastrointestinale și genito-urinare ale ale femeilor însărcinate într-un procent de 15-40%.

Riscul transmiterii la făt de la femeia însărcinată care prezintă colonizare cu SGB în momentul nașterii este de aproximativ 50%, iar 1-2% dintre acești nou-născuți vor dezvolta infecție neonatală precoce cu SGB în lipsa profilaxiei antibiotice la naștere, potrivit romedic.ro.

Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au tras, în repetate rânduri, semnale de alarmă referitoare la această situație, insistând asupra necesității dezvoltării unui vaccin care să fie administrat femeilor însărcinate. Un raport întocmit de OMS şi de London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM) menționează că acest tip de bacterie reprezintă cauza principală pentru 500.000 de naşteri premature pe an şi pentru numeroase handicapuri permanente.

”Acest studiu nou ne arată că streptococul de grup B este o ameninţare subevaluată pentru supravieţuirea şi bunăstarea nou-născuţilor, care are un impact devastator asupra unui număr foarte mare de familii din lume. OMS îndeamnă, alături de partenerii săi, la dezvoltarea de urgenţă a unui vaccin matern împotriva SGB”, a subliniat Philipp Lambach, care lucrează pentru programele de vaccinare din cadrul OMS, informează Digi24.

15% dintre femeile însărcinate sunt purtătoare ale acestui tip de bacterie vaginală

Un astfel de vaccin ar putea salva sute de mii de vieţi – a declarat Joy Lawn, profesoară la London School of Hygiene and Tropical Medicine. Totodată, aceasta a spus că regretă că nu au fost obţinute mai multe progrese în această privinţă.

Ideea dezvoltării acestui ser a fost lansată în urmă cu peste treizeci de ani. În prezent, 15% dintre femeile însărcinate – aproximativ 20 de milioane pe an – sunt purtătoare ale acestui tip de bacterie vaginală.

”Bacteria ucigașă” poate fi transmisă fetusului prin intermediul lichidului amniotic, dar şi în timpul naşterii, în cazul în care respectivul bebeluş vine pe lume în urma unei naşteri naturale. Anual, din păcate, 40.000 de copii suferă de tulburări neurologice cauzate de streptococii de grup B.

Femeile purtătoare de SGB sunt tratate cu antibiotice în timpul naşterilor, tocmai pentru a fi redus riscul de infectare a bebeluşilor. Totuși, OMS avertizează că procedura nu este, încă, adaptată în multe ţări ale lumii.

Citește și: 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
Experiența CIUDATĂ a unui bărbat care a fost mort timp de 45 de minute. Ce...
Vremea 23 iulie - 19 august 2024. De joi, temperaturile scad în toată ţara. Val...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Detalii terifiante din ancheta crimei de la Brăila! Unde a fost descoperit ADN-ul suspectului care...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Un telescop de pe orbita Pământului, LOVIT de un obiect cu viteză foarte mare
Statul vrea să știe tot ce faci. Se introduce un nou CNP. Ce plan are...
Desertul cu o explozie de gusturi. Nu te poți opri din mâncat
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Gabi Bădălău, adevărul despre momentul în care și-ar fi dat copiii afară din casă: ”Nu...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Un telescop spațial care a costat mai bine de 800 de milioane de dolari a...