”BALTA MORȚII” de lângă Ploiești. Imagini șocante cu porumbei negri de păcură, fără suflare sau în agonie, după ce ies din reziduurile petroliere

Publicat: 20/06/2024, 08:00

Imagini apocaliptice la marginea orașului Ploiești, unde se află o imensă baltă de păcură. Cadavre de păsări zac împotmolite pe malul întinderii imense de petrol, scene care te duc cu gândul la filmele de groază. Unele agonizează după ce au fost prinse în reziduurile petroliere, fără nicio șansă de a putea scăpa din acest batal, care este o adevărată capcană mortală. În mare parte sunt porumbei voiajori, care se întorc acasă de la competiții și care au ruta de zbor peste zona prahoveană. De multe ori, proprietarii care îi îngrijesc cu multă dragoste își așteaptă în zadar porumbeii, care nu se mai întorc niciodată la ei.

  • Din aer, păsările percep această pată imensă de reziduuri petroliere ca un luciu de apă și se opresc din zbor pentru a-și potoli setea, doar că aici își găsesc moartea.
  • Odată ce-și încarcă penele cu resturile petroliere, acestea se lipesc de corp și fac imposibil zborul. În încercarea de a se salva, păsările se zbat în păcură până își dau ultima suflare.
  • Acest adevărat masacru este o afacere bună pentru unii locuitori din zonă, care ar aduna inelele de identificare și cipurile puse de crescători porumbeilor, care, nefiind nominale, pot fi refolosite, și le vând cu 5-7 lei bucata. Unii columbofili spun că această cruzime ar merge până la jupuirea de vii a porumbeilor care încă nu au murit, pentru a lua inelele și cipurile.
  • Columbofilii mai spun că autoritățile locale nu au făcut nimic pentru a împiedica acest măcel, deși, în decursul anilor, zeci de mii de păsări și-au găsit sfârșitul în acest mod cumplit, printre acestea fiind și porumbei campioni.

Oamenii care trec prin zona Ploiești Triaj, unde există un batal, sunt șocați de peisajul dezolant pe care-l găsesc aici. Columbofilii au filmat imagini incredibile cu porumbei morți sau care se zbat între viață și moarte. Suprafața imensă de petrol de la marginea Ploieștiului arată ca un cimitir al păsărilor. Cadavre de păsări în putrefacție, în special porumbei voiajori, zac la marginea întinderii de păcură.

Porumbeii care se întorc de la competiții și care, în drumul lor spre casă, străbat zona prahoveană, sunt atrași de aceste adevărate capcane ale morții. Întinderea de păcură creează iluzia unui luciu de apă, iar porumbeii însetați se abat de la traseu pentru a-și astâmpăra setea. Odată ce ating cu penele păcura, păsările nu mai au nicio șansă de a se salva și mor în chinuri îngrozitoare. Se zbat pentru a se elibera din aceste capcane de păcură până își dau ultima suflare.

Din aer, porumbeii văd această pată imensă de petrol ca pe un lac, o sursă de apă și, deja obosiți și însetați, se abat puțin de la traseu, în speranța că le va oferi energia de care au nevoie, pentru a ajunge acasă! Numai că, plonjând în acest lichid înșelător, în loc să găsească sursa de apă, își găsesc moartea.

Aceste resturi petroliere sunt extrem de periculoase pentru penele porumbeilor, care, o dată murdărite, se lipesc de corp, făcând imposibil zborul, de multe ori și deplasarea, rămânând captive și în agonie. Porumbeii care reușesc, totuși, să zboare, ajung acasă plini de păcura aceasta, care le arde penele și pielea. Crescătorii au diverse metode de a încerca să curețe penajul. Unii apelează la diverși detergenți, alții la băi cu nisip și ungerea cu ulei. Oricare dintre metode nu face ca pasărea respectivă să mai poată continua activitatea sportivă în acel sezon”, a explicat, pentru Gândul, columbofilul Viorel Barbu.

Moartea porumbeilor, o afacere pentru unii localnici

Viorel Barbu mai spune că aceeași situație este și în zona Brazi, dar și la Câmpina, unde se află batale, iar autoritățile locale, deși sunt la curent cu această problemă, care nu este una nouă, nu au luat nicio măsură pentru a stopa acest adevărat masacru al păsărilor.

De ani de zile, columbofilii din județul Argeș, dar nu numai ei, ci toți cei ai căror porumbei își au ruta de zbor peste arealul prahovean, se confruntă cu această problemă destul de gravă, care este cunoscută de către autoritățile din Prahova, dar care nu iau nicio măsură. Eu, cât și alți columbofili, Valentin Tulbiță, Luca, dar și domnul președinte Columba, Marius Tunduc, facem un apel la colegii columbofili din zona cu batale să vină cu alte dovezi sau să semnaleze și alte zone, dacă au cunoștință de existența lor, pentru a ajuta autoritățile în identificarea mai rapidă și în luarea măsurilor ce se impun”, a adăugat Viorel Barbu.

Porumbeii sunt atrași de bălțile de păcură, care creează senzația unui luciu de apă (foto: Luca Pigeons-transport/Valentin Tulbiță)

Moartea porumbeilor în bălțile de păcură este, însă, o afacere pentru unii locuitori din aceste zone, care profită și iau inelele de identificare și cipurile puse de crescători, pentru a le vinde cu 5-7 lei lei bucata. Unii columbofili spun că au existat și situații în care porumbeii încă nu erau morți, dar au fost jupuiți de vii pentru a li se lua inelele și cipurile.

”Este un chin fantastic pentru toate păsările care ajung pe acolo”

Președintele Uniunii Naționale a Columbofililor din România-Columba, Marius Tunduc, estimează că, în ultimii ani, zeci de mii de porumbei și-ar fi găsit sfârșitul în aceste bălți de păcură.

”Din discuțiile pe care le-am avut cu președinții de filiale, reiese că unii au informat autoritățile locale, dar nu s-a luat nicio măsură. De ce tratează problema cu indiferență este un mare semn de întrebare.

Este un chin fantastic pentru toate păsările care ajung pe acolo, care confundă bălțile respective cu surse de apă, sunt niște capcane cu efecte grave.

Vorbim, însă, și de o contaminare a apei, a solului, sunt convins că dacă cineva ia o probă de la pânza freatică pe o rază de câțiva kilometri, rămâne șocat. Mai mult, mi-a spus cineva care a vorbit cu localnicii că ar fi o baltă adâncă de 10 metri, acolo poate să cadă și un copil. Pentru păsări, ar trebui puse niște plase de protecție. De-a lungul anilor, cred că în acest bălți au murit zeci de mii de porumbei de curse, care au nu doar valoare sufletească pentru proprietari, ci și ca specii de porumbei”, a spus Marius Tunduc, pentru Gândul.

Păsările care ating păcura cu aripile rămân imobilizate și agonizează până își dau ultima suflare (foto: Luca Pigeons-transport/Valentin Tulbiță)

Uniunea Columbofililor va sesiza autoritățile europene

Valoarea unei porumbel de curse pleacă de la 50 de euro și ajunge la câteva mii de euro. Porumbeii de cursă campioni sunt, însă, cu mult mai scumpi, iar prețul lor variază, în funcție de performanțe, între câteva zeci de mii de euro și câteva sute de mii de euro.

Președintele Columba, Marius Tunduc, mai spune că Uniunea va sesiza inclusiv autoritățile europene cu privire la dezastrul de la Ploiești și de la Câmpina, cauzat de bălțile de păcură.

Gândul a contactat Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor cu privire la problema batalelor din Prahova, urmând ca instituția să facă verificări și să revină cu un răspuns.

De asemenea, am cerut un punct de vedere și de la Primăria Câmpina despre bălțile de păcură din zonă, dar, deși am primit promisiuni că vom avea un răspuns, acesta nu a venit până la publicarea articolului.


CITEȘTE ȘI:

Povestea INCREDIBILĂ a celor doi pescăruși găzduiți între 500 de câini fără stăpân. Cum o protejează Johnny pe Steluța, după ce și-a rupt aripa

Imagini de poveste în România! Păsări Flamingo, plimbându-se agale pe malul lacului

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vacanță de coșmar în Turcia pentru o familie de români. Un bărbat a murit strivit...
Denisa Nechifor nu ține cont de vârstă și face istorie la piscină! A intrat “pe...
GALERIE FOTO. „Devoratoarea de milionari” din Călărași i-a înnebunit pe englezi!
Monica Gabor, prima reacție după ce a văzut imaginile cu Irina din România! Unde a...
Denisa Nechifor nu ține cont de vârstă și face istorie la piscină! A intrat “pe...
Andreea Marin, declarații DUREROASE despre divorţul de Ştefan Bănică. Ce a scos la iveală
"Se vedea cum zburau bucăţele de tablă mai mici". Ploile torențiale și vijeliile au făcut...
Și-a ucis fratele! „Trebuie să mai omor pe...”
Un copil de un an a fost lovit mortal cu mașina de propriul tată. Bărbatul...
Anamaria Prodan arată la 51 de ani ca la 20! Impresara şi-a pus fanii pe...
Radar în Bulgaria: poți ignora amenda sau o vei primi acasă, prin poștă?
Ucraina a primit un obuzier netestat în luptă de la SUA. Hawkeye 2-CT este instalat...
Planta MIRACULOASĂ folosită de grecii antici acum 2.000 de ani
S-a schimbat legea pentru permisul auto în România. Înregistrarea e obligatorie
Ce au de împărțit Catinca și Oana Roman. Nici moartea mamei nu le-a apropiat
Din 15 iulie, 10 ispite feminine aşteaptă să demaşte cele mai ascunse trăiri ale concurenţilor...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Dialogul dintre Patrick și Gagea. Concurentul nu poate trăi cu gândul că fosta lui iubită...
Lavinia Miloșovici, dezvăluiri cutremurătoare despre cea mai neagra perioadă a vieţii sale: "Toată suferința pe...
BANCUL ZILEI. Soacra îl întreabă pe Bulă: - Am auzit că i-ai făcut fiicei mele...
NASA a ales vehiculul care va scoate Stația Spațială Internațională de pe orbita Pământului
×