Banat Brunch, evenimentul care a reinventat turismul în Timiș. „Oamenii vin pentru natură și gustul mâncării, pentru că e ca la mama acasă” | FOTO, VIDEO
Mâncare bună și experiențe de neuitat în natură, ar fi pe scurt definiția a ceea ce înseamnă Banat Brunch, în județul Timiș. De cum ajunge primăvara pe aceste meleaguri, până spre toamnă, aproape în fiecare sfârșit de săptămână, orășenii au șansa să petreacă momente de relaxare în gospodăriile din cele mai pitorești sate ale Banatului.
Coșteiu de Sus este una dintre cele mai izolate localități din județul Timiș. Aparține de comuna Margina și se află la granița cu județul Hunedoara, la circa 120 de kilometri de Timișoara. Satul este înconjurat de dealuri, ce-l îmbrățișează într-un cerc, lăsând liberă o singură cale de acces, la apus, drumul spre localitatea centru de comună – Margina, respectiv spre capătul tronsonului doi din Autostrada A1.
Aici, în fundătura dealurilor, mai trăiesc aproximativ 100 de persoane, majoritatea bătrâni, pentru care sălbăticia acestui ținut este modul perfect de viață. Cea mai cunoscută dintre gospodării este fără îndoială cea a Emiliei Popa, pe care toată lumea o știe ca Tanti Emilia.
De aici a pornit evenimentul numit Banat Brunch, inspirat de ceea ce se realiza deja în zona Sibiului. În curtea femeii au călcat, în ultimii trei-patru ani, sute de români, din toate regiunile țării. Tanti Emilia a fost prima gospodină care și-a deschis porțile și a pus pe masă zeci de feluri de mâncare tradițională, gătită după rețete mai vechi de 100 de ani.
În meniu: boi pe moare cu carne, curici părgălit cu carne, lapte de pasăre
Sâmbătă, a fost ultimul din cele 17 evenimente de tip Banat Brunch, organizate în acest an, în vestul țării. Chiar dacă vremea nu a fost ideală pentru o ieșire în natură, zeci de orășeni au ajuns în jurul orei 11.00, la Coșteiu de Sus, să deguste bunătățile pe care Tanti Emilia le-a pregătit, din nou.
Exact ora potrivită pentru un brunch, conform termenului împrumutat de la britanici. Adică, un mic dejun combinat cu un prânz, pentru o zi în care familiile înstărite le dădeau liber servitorilor, nu înainte ca aceștia să le pregătească o masă în stil bufet.
Ca să participe la Banat Brunch, un turist plătește 120 de lei. De aceștia bani nu primește doar mâncare gătită tradițională, ci și o plimbare cu căruța pe dealurile și pădurile seculare din zonă. Pentru cei mai sportivi sunt pregătite, de fiecare dată, și câteva biciclete cu care pot străbate drumurile șerpuite din zonă.
Tanti Emilia a gătit, iar meniul incredibil de bogat nu-i poate lăsa indiferenți pe gurmanzi. Pe o masă, lungă de aproape zece metri, sunt întinse: chiftele cu carne, chiftele cu brânză, pârjoale, chec cu murături, chec cu ouă și cartofi, brânză de vacă cu oțet, cașcaval afumat, cașcaval murat, slănină, salată de vinete, salată de castraveți acri, brânză dulce cu mărar și ceapă verde, pâine de casă, mălai, pâine cu ou, pâine cu untură, zacuscă, cârnați colac, carne din untură, zeamă de fasole, ardei umpluți, fasole scurtă cu afumătură, boi pe moare cu carne, curici părgălit cu carne, crumpi, lapte de pasăre, prăjitură tăvălită, cornuri cu untură, turtă cu măr și multe altele. De băut: ceai de mentă, limonadă și sirop de tei.
„Eu am fost prima în județul Timiș, care am făcut Banat Brunch. Am fost în zona Sibiului și am fost încântată de ceea ce am văzut acolo și am zis să încercăm. La mine, acum, e a șaptea ediție. Îmi place ceea ce fac. Pe oameni îi atrage mâncarea tradițională și peisajul. Noi avem o grădină, în care se poate sta pe pomi, pe pături, pe paie, pe hamace. Se relaxează! Au fost turiști care au dormit acolo, s-au trezit seara”, povestește Emila Popa, veterana Banat Brunch-urilor din Timiș.
Premiu european pentru organizatorii Banat Brunch-urilor
Toate aceste evenimente, de tip Banat Brunch au în spate Asociația de Dezvoltare a Turismului Timiș, condusă de Delia Barbu, dar mai ales Centrul Turistic de la Margina, cel care a organizat, în urmă cu mai bine de trei ani, primele întâlniri de acest gen și i-a convins pe gospodarii bănățeni și pe turiști că e modul ideal de face turism în zonă. De altfel, în timp ce zeci de centre turistice, construite pe bani europeni, stau cu lacătul pe ușă în comunele din vestul țării, cel de la Margina a obținut, anul trecut, la Atena, premiul al treilea în cadrul concursului „Destinatia 2021 pentru Turismul Cultural Sustenabil”, din partea European Cultural Tourism Network.
„Când am început acum trei ani de zile, puteai să numeri pe degete producătorii locali care luau parte la un astfel de eveniment. E frumos, dar e și o muncă destul de grea, pentru că îți pui toată gospodăria la dispoziție, trebuie multă atenție la alimente, la cum le prepari și atunci implică foarte mult timp și muncă. Cam trei zile durează pregătirea pentru un astfel de eveniment. De fiecare dată am încercat să punem la punct toate detaliile și să fim deschiși la toate sugestiile. Eu zic că Timișul are foarte multe de oferit, avem și peșteri, și cascade, și muzee și partea de lac. Oamenii vin pentru natură și gustul mâncărurilor, pentru că e mâncare gătită tradițional, ca la mama acasă”, spune Damaris Sivu, reprezentanta Centrului de Turism de la Margina.
Delia Barbu, președinta Asociației pentru Dezvoltarea Turismului Timiș crede că evenimentele de tip Banat Brunch au relansat turismul în județ.
„Banat Brunch este un cumul de experiențe, pornind de la aceste evenimente de cultură gastronomică, în care folosim rețetele locale ca și motiv de atragere a călătorilor, a turiștilor, construim în jurul lor mai multe evenimente, mai multe experiențe. Astfel, după ce oamenii vin, mănâncă și descoperă gospodăria unei familii, pot să viziteze împrejurimile, pentru că de fiecare dată se face un tur ghidat în care se pot descoperi: arhitectura, bisericile sau cum sunt aici, carierele de piatră și pădurile din apropiere. Vizitatorii au ocazia să întâlnească producătorii din zonă și pot cumpăra produse locale și să participe la diferite ateliere, cum este în cazul de față atelierul de opincărit pe care îl organizează domnul învățător Ciprian Mert și cel de sculptură în lemn, al domnului Eugen Barbos”, povestește Delia Barbu.
Banat Branch de la Tanti Emilia, de la Coșteiu de Sus a încheiat anul acesta seria evenimentelor de acest gen, dar pentru anul viitor se pregătesc alte evenimente în alte locații. Dacă vreți să vă bucurați de aceste experiențe, trebuie doar să urmăriți pagina Banat Brunch.