Banca Centrală Europeană a majorat joi, 4 mai, rata dobânzii de referință cu 25 de puncte de bază, în contextul în care continuă să lupte împotriva creșterii prețurilor de consum.
În prezent, ratele bancare sunt la niveluri nemaiîntâlnite din noiembrie 2008.
Decizia vine după ce cifrele privind inflația, publicate la începutul acestei săptămâni, au arătat o creștere a ratei inflației la 7% pentru luna aprilie, conform CNN. În același timp, inflația de bază, care exclude prețurile la alimente și energie, a scăzut ușor, la 5,6%.
Banca Centrală a pornit pe calea actuală de creștere în iulie 2022, când a adus rata principală de la -0,5% la zero. Cu toate acestea, în ciuda creșterilor consistente ale ratelor de atunci, inflația rămâne cu mult peste ținta BCE de 2%.
Estimările publicate săptămâna trecută de Fondul Monetar Internațional sugerează că inflația nu va atinge ținta BCE până în 2025.
Pe de altă parte, în același context financiar şi geopolitic instabil, Rezerva Federală (Fed), instituţia bancară centrală din Statele Unite, a anunţat miercuri seară o nouă majorare a dobânzii de referinţă, continuând eforturile de reducere şi stabilizare a inflaţiei.
Comitetul Federal al Pieţelor Deschise (FOMC), un organism din cadrul Fed, a decis majorarea dobânzii de referinţă cu 0,25%, până la intervalul 5,00%-5,25%.
„Activităţile economice s-au extins într-un ritm modest în primul trimestru. Ritmul creării locurilor de muncă a fost solid în ultimele luni, iar rata şomajului rămâne scăzută. Inflaţia se menţine ridicată. Sistemul bancar american este sănătos şi rezistent. Condiţiile de creditare mai stricte pentru familii şi companii probabil vor avea efecte asupra activităţilor economice, asupra angajărilor şi inflaţiei. Amploarea acestor efecte rămâne incertă. Comitetul rămâne foarte atent la riscurile inflaţioniste”, anunţă Rezerva Federală.
Rezerva Federală a reafirmat obiectivul de a atinge „un grad ocupaţional maxim şi o rată a inflaţiei de 2% pe termen lung”. „Pentru susţinerea acestor obiective, Comitetul a decis să majoreze dobânda fondurilor federale până la intervalul de 5%-5,25%. Comitetul va monitoriza atent noile informaţii şi va evalua implicaţiile pentru politica monetară. În determinarea gradului în care vor fi necesare noi politici restrictive pentru readucerea inflaţiei la nivelul de 2% în timp, Comitetul va ţine cont de înăsprirea cumulativă a politicilor monetare, de întârzierile prin care politicile monetare afectează activităţile economice şi inflaţia, precum şi de evoluţiile economice şi financiare”.
Fed a evidenţiat „angajamentul ferm de readucere a inflaţiei la nivelul de 2%”. „În evaluarea poziţiei adecvate privind politica monetară, Comitetul va continua să monitorizeze implicaţiile noilor informaţii despre perspectivele economice. Comitetul va fi pregătit să ajusteze poziţia de politică monetară în mod corespunzător dacă apar riscuri care ar putea împiedica atingerea obiectivelor”, a subliniat Fed.