Risipa alimentară este una dintre cele mai mari probleme în preajma sărbătorilor. Cumpărăm în neștire, iar apoi aruncăm. Există însă și diverse soluții pentru a evita această situație. O astfel de soluție este Banca de alimente din Sectorul 6, prima bancă de alimente din România înființată de o autoritate publică, iar lângă Banca de Alimente există și o cantină socială.
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, explică modul în care funcționează această bancă de alimente.
„Da, este vorba despre o bancă de alimente care va lucra foarte mult cu companiile care au produse care sunt pe cale să expire. Știți că retailerii mari au niște stocuri și ei își dau seama când urmează să expire – în următoarele două, trei luni ș.a.m.d.
Noi achiziționăm aceste produse sau primim contribuții, donații, de astfel de alimente, care sunt de la conserve până la orice – cartofi, orice tip de aliment – astfel încât ele vor intra într-o linie de producție și practic se va găti, se va face mâncare pentru cei care au nevoie. Pe termen lung ne gândim ca această această mâncare care este oricum produsă în niște condiții foarte bune, supraveghere în principalele standarde de calitate, să ajungă și în școli, pentru că este mult mai eficient”, explică primarul Sectorului 5.
Ciprian Ciucu precizează că vorbim despre alimente foarte sigure, în termen, dar o bună parte aceste alimente pur și simplu ajung ajung la groapa de gunoi, adică nu sunt procesate, nu sunt cumpărate. Astfel, proiectul contribuie mult foarte mult la reducerea risipei de alimente.