Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, este de 5,86% pe an, în scădere faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 5,90% pe an, conform datelor publicate vineri de Banca Naţională a României (BNR).
Conform OUG 19/2019, pentru creditele acordate în moneda naţională, dobânda va fi compusă dintr-un indice de referinţă calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului.
Indicele de referinţă pentru credite acordate în lei cu dobânda variabilă se publică în fiecare zi lucrătoare pe website-ul Băncii Naţionale a României, po
IRCC se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituţie de credit pentru trimestrul următor.
Banca Naţională a României a publicat, în data de 2 mai 2022, indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), reglementat prin art.II şi III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 19/2019, acesta fiind de 2,36% pe an. Indicele a fost calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2018.
În ceea ce priveşte indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, acesta era vineri de 6,01% pe an, la fel ca în şedinţa precedentă.
Țara noastră a avut o inflație de 5,8% în luna mai și a fost urmată de Belgia, cu o inflație de 4,9% și de Croația, cu 4,3%. Datele Eurostat arată că, pentru a cincea lună la rând, România a rămas țara cu cea mai ridicată inflație din UE.
Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a urcat în mai la 2,7%, de la 2,6% în aprilie, în timp ce România a rămas, pentru a cincea lună la rând, țara cu cea mai ridicată inflație din blocul comunitar, arată datele publicate pe 18 iunie de Oficiul european pentru Statistică.
Scad RATELE la bănci. Cât vor economisi românii care au credite imobiliare