Un bărbat în vârstă de 41 de ani a fost diagnosticat cu malarie la Spitalul Cinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași. Acesta a revenit din Camerun la sfârșitul lunii iulie și avea simptome asemănătoare unei viroze respiratorii. A mers inițial la medicul de familie care i-a prescris tratament simptomatic, însă pentru că se simțea în continuare rău a ajuns la Spitalul Municipal din Pașcani.
Bărbatul a ajuns câteva zile mai târziu la o altă unitate medicală, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași cu dureri de cap intense, febră 38,8 și dureri musculare. „Acesta ne-a comunicat că a avut și peste 40 de grade Celsius când a prezentat primele simptome. În urma unei prime discuții cu medicul de gardă, aflând că pacientul a revenit de curând dintr-o zonă endemică și chiar dacă a efectuat profilaxia pentru malarie, i s-au prelevat de urgență analize în cadrul laboratorului de analize medicale al spitalului pentru malarie, iar rezultatul a fost pozitiv”, a explicat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.
Acum pacientul urmează un tratament pentru această boală infecto-contagioasă. Este stabil hemodinamic și respirator, îi sunt administrate perfuzii de reechilibrare hidroelectrolitică și este monitorizat de echipa medicală. Medicii spun că acesta a venit în timp util la spital pentru că malaria poate avea complicații grave, cum ar fi malaria cerebrală, insuficiență multiplă de organe, cu evoluție nefavorabilă.
„Bărbatul va rămâne internat pe toată perioada tratamentului, iar decizia de externare va fi luată doar când se va afla în afara oricărui pericol. Malaria poate avea o evoluție imprevizibilă. Rugăm persoanele care vin din zone endemice, când prezintă orice simptome de boală, sau o modificare în homeostazia organismului, să se adreseze imediat medicului de familie, iar locul unde a călătorit să fie primul pe care îl menționează în discuția cu acesta”, a mai precizat medicul infecționist.
Specialiștii spun că nu există vaccin împotriva malariei, însă pentru cei care călătoresc în zone de risc, este indicat să folosească profilaxia cu medicamente antimalarice și produse farmaceutice, cum ar fi soluțiile și unguentele care protejează împotriva înțepăturii de țânțari. Malaria este cauzată de înțepătura țânțarului „anofel” fiind endemică, în general, în zona subsahariană, dar au fost întâlnite cazuri sporadice chiar și în Delta Dunării.