Bărbat din Bucuresti, REȚINUT după ce o persoană l-a acuzat că i-a ucis pisica și a abandonat animalul mort în stradă

Publicat: 13 03. 2024, 20:30
Actualizat: 13 03. 2024, 20:31
Sursa foto - Caracter ilustrativ

Agenții Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul pentru Protecția Animalelor a reținut luni, 11 martie,  un bărbat în vârstă de 71 de ani, într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de uciderea animalelor cu ințenție.

Cu o zi înainte, Serviciul pentru Protecția Animalelor fusese sesizat de către o persoană, cu privire la faptul că vecinul i-ar fi omorât, apoi ar fi abandonat-o pe stradă. Polițiștii ajunși la adresa indicată au constatat că cele sesizate se confirmă, fiind efectuată cercetarea la fața locului.

De asemenea, cadavrul animalului a fost ridicat și transportat la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală pentru necropsie. Ulterior, a fost emisă ordonanța pentru efectuarea în continuare a urmăririi penale față de bărbatul în cauză, acesta fiind reținut pentru 24 de ore. Apoi, față de acesta, magistrații au dispus măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile.

Cercetările sunt continuate de către Serviciul pentru Protecția Animalelor, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de uciderea animalelor cu intenție.

Polițiștii fac precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul pentru Protecția Animalelor desfășoară în permanență activități privind combaterea și prevenirea faptelor de natură penală și contravențională comise asupra animalelor, precum și luarea măsurilor specifice pentru animalele aflate în pericol.

Oamenii legii reamintesc cetățenilor faptul că relele tratamente și cruzimile aplicate animalelor se pedepsesc inclusiv cu închisoarea.

Astfel, conform art. 25 din Legea 205/2004, privind protecția animalelor constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă:

  • intervențiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codotomia, cuparea urechilor, secționarea corzilor vocale, ablația ghearelor, coltilotul ciocului și dinților;
  • despărțirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viață în vederea comercializării, exceptând îndepărtarea puilor de mamă înainte de perioada minimă specifică speciei pentru înțărcare;
  • folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferință.

(2) Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă:

  • folosirea animalelor sălbatice aparținând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane și trupe de artiști ambulanți, precum și în orice alte tipuri de spectacole similare;
  • folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situații decât pentru imobilizarea acestora;
  • practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;
  • rănirea cu intenție a animalelor.

(3) Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani:

  • uciderea animalelor, cu intenție, fără drept;
  • schingiuirea animalelor;
  • organizarea de lupte între animale sau cu animale;
  • zoofilia.

Sursa foto: Poliția Română – Caracter ilustrativ