Bărbat din Republica Moldova, prins la granița cu România cu un act de identitate fals. Cât plătise pentru buletinul contrafăcut
Poliţiştii din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Stânca, au depistat vineri, un bărbat (35 de ani) din Republica Moldova care avea asupra sa o carte de identitate românească falsă, au anunțat – duminică – reprezentanții Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (STPF) Botoşani.
Potrivit sursei citate, acesta s-a prezentat în punctul de trecere a frontierei ca pasager într-un autocar care efectua curse între Cehia şi Republica Moldova, iar la controlul autorităţilor, în portofelul său a fost descoperit actul de identitate contrafăcut.
În baza profilului de risc, s-a procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra persoanei, în urma căruia a fost descoperită ascunsă, în portofelul bărbatului, o carte de identitate cu însemnele autorităţilor române, pe care era imprimată fotografia persoanei în cauză. Cu ocazia verificărilor efectuate, poliţiştii de frontieră au stabilit că documentul în cauză nu îndeplineşte condiţiile de formă şi fond specifice unuia autentic, fiind fals”, se arată în comunicatul STPF.
Cum s-a apărat bărbatul în fața polițiștilor de frontieră
Bărbatul le-a declarat poliţiştilor de frontieră că a procurat acea carte de identitate în Franţa, prin intermediul unei persoane ale cărei date nu le cunoaşte, plătind suma de 130 de euro.
Totodată, el susţine că a folosit apoi cartea de identitate pentru a obţine un loc de muncă şi pentru a închiria o locuinţă în Franţa.
Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în acest caz, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la fals material în înscrisuri oficiale.
Tot ce trebuie să știi despre noul buletin cu cip. Ministrul Digitalizării, Ciprian Teleman: „Poate stoca o semnătură electronică” (EXCLUSIV)
Din data de 2 august 2021, românii se vor putea bucura de un stat mai puțin birocratic. Printre noile soluții se numără și buletinele cu cip (cărțile de identitate electronice).
Există din 2019 o directivă europeană privind creșterea gradului de securitate al documentelor electronice. Termenul până la care trebuie implemenată această prevedere este de 2 august 2021, data la care noi ne-am propus să lansăm aceste cărți de identitate. Obiectivul este de a folosi oportunitatea aceasta pentru a trece la un instrument de identitate mai modern”, a spus ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ciprian Teleman pentru GÂNDUL.RO.
Mersul la ghișeu va putea fi evitat, iar cetățenii vor putea scăpa de statul la cozi pentru că noua carte de identitate le va permite accesarea serviciilor de la distanță.
Românii vor avea o nouă carte de identitate de mărimea permisul auto. Buletinul va conține și un cip, dar și elemente de securitate suplimentare. Totodată, un cetățean poate refuza să dețină un card nou de identitate și poate opta pentru un format cu securitate întărită, dar fără microcip”, a mai explicat ministrul.
Sursa foto: Poliția de Frontieră