Un bărbat din Sebeș, județul Alba, s-a arătat „înmărmurit cu ce se urmărește prin recensământ”, refuzând să ofere informațiile solicitate de recenzor. Ulterior, a fost amendat de Poliția Locală. Incidentul a avut loc în 29 iulie 2022, când se desfășura recensământul populației și al locuințelor.
Pentru refuzul său de a oferi informațiile obligatorii prevăzute de lege, bărbatul a fost amendat cu 1.000 de lei de către Poliția Locală Sebeș. Însă, a contestat procesul verbal în instanță, iar în 12 aprilie 2023 a fost pronunțată prima hotărâre, potrivit Adevărul.
„Într-una din zilele lunii iunie a intrat în casa mea o femeie, care nici «Bună ziua» nu a dat, și mi-a spus că trebuie să fac recensământul prin care să indic proprietățile deținute și să-i dau codul numeric personal. I-am spus că nu dețin proprietăți, iar casa unde locuiesc nu este încă a mea. Datorită faptului că nu am vrut să dau codul numeric personal, doamna recenzor, care nu s-a legitimat, s-a enervat și m-a amenințat că vine Poliția și o să mă amendeze”, a susținut petentul în plângerea contravențională depusă la Judecătoria Sebeș.
Acesta a completat că a cerut informații si „a rămas înmărmurit cu ce se urmărește prin recensământ”.
„Nu am fost de acord ca să pună la dispoziția guvernului datele mele personale pentru a împrumuta bani și pentru a nu se face nimic pentru țară. Am cerut să se respecte dreptul la intimitate, dreptul la proprietate, dreptul la libera alegere, dreptul la libera circulație, zi și noapte, și dreptul la liberul consimțământ, drepturi ce sunt garantate Constituția României”, a completat bărbatul.
Poliția Locală a cerut instanței să respingă plângerea bărbatului și să mențină procesul verbal prin care a fost sancționat cu amendă.
Instanța, la rândul său, a constatat că prin plângerea formulată, „petentul recunoaşte starea de fapt reţinută în procesul verbal de contravenţie, arătând că nu a fost de acord să furnizeze informaţiile personale solicitate, făcând referire la modalitatea de efectuare a recenzării, precizând că îi sunt încălcate drepturile”.
Recenzorul care a mers la domiciliul bărbatului a fost audiat ca martor, în acest caz.
„A arătat că, în calitate de recenzor, s-a deplasat la domiciliul petentului, unde i-a solicitat acestuia să îi indice CNP-ul pentru a-l recenza. Petentul a refuzat să îi comunice datele solicitate, motivând că nu dorește să furnizeze nimănui datele sale personale de identificare”, a spus recenzorul, potrivit instanței.
În final, Judecătoria Sebeș a considerat că „alegațiile petentului sunt nefondate, iar obligația sa de a recenza este una care derivă dintr-un act normativ care nu contravine Constituției României”.