Basarabia s-a unit cu România de Ziua Națională într-un eveniment UNESCO! Ce se întâmplă acum la Rabat
Comitetul Interguvernamental al UNESCO a decis joi, 1 decembrie, înscrierea elementului „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova” pe Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității.
Ministerul Culturii anunță că această decizie s-a luat în cadrul celei de-a 17-a sesiuni a Comitetului Interguvernamental al UNESCO pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial, care se desfășoară la Rabat, în Maroc.
România – Republica Moldova, candidatură împreună
Dosarul de candidatură transnațională a fost coordonat de România și elaborat împreună cu Republica Moldova.
„Piesă reprezentativă a costumului popular românesc, cu o valoare simbolică deosebită și impunându-se prin dimensiunea estetică particulară, cămașa cu altiță a reprezentat, atât pentru mediul țărănesc, tradițional, cât și pentru elitele vremii, o modalitate de afirmare a identității locale și naționale. În prezent, cămașa cu altiță este creată, purtată, tezaurizată sau oferită de către creatorii din România și Republica Moldova, în toate regiunile celor două state, dar și peste granițe, devenind un ambasador atemporal pentru cultura și identitatea statelor implicate. Astfel, purtată atât în mediul rural, la evenimentele festive, ceremoniale și ritualuri, cât și în cel urban, cămașa cu altiță este mai mult decât o marcă de identitate, fiind un echivalent al rafinamentului și sobrietății”, arată Ministerul Culturii.
În urma deciziei, instituțiile culturale din cele două țări au datoria de a continua să încurajeze activ efortul pe care aceste comunități și acești creatori îl fac în păstrarea și promovarea, de manieră durabilă, a elementelor de patrimoniu cultural imaterial.
Lucian Romașcanu: „Ia românească, patrimoniu UNESCO”
Printr-un mesaj postat pe Facebook, ministrul Culturii, Lucian N. Romașcanu, salută decizia UNESCO, apreciind munca tuturor celor impricați în obținerea acestui rezultat.
„Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova”, așa cum este denumirea oficială a elementului înscris în Lista Reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial UNESCO, este minunea ieșită din mâinile și sufletul a sute de generații de românce harnice și frumoase.
Nu se putea cadou mai frumos chiar de Ziua Națională! Acum să ne bucurăm și să ne păstrăm ia la loc de cinste în case și în suflet!
Felicitări tuturor celor care au trudit pentru acest succes, români din stânga și din dreapta Prutului, cu toții iubitori de țară!”, a scris Romașcanu.
Maia Sandu: „O veste frumoasă”
Și Maia Sandu a reacționat la aflarea veștii că ia va fi inclusă în patrimoniul UNESCO. Printr-un mesaj postat pe Facebook, președintele Republicii Moldova a transmis:
„Avem, astăzi, o veste frumoasă – arta cămășii cu altiță, element de identitate culturală pe ambele maluri ale Prutului, a fost inclusă în lista patrimoniului cultural imaterial al umanității. Bucuria este și mai mare prin faptul că decizia UNESCO privind acest dosar comun al Republicii Moldova și României vine pe 1 decembrie, o zi specială pentru românii de pretutindeni.