Părinții ar putea fi condamnați dacă își bat sau violează copiii. În urmă cu doar câteva zile, autoritățile au reluat o nouă propunere legislativă, mult mai dură în astfel de situații. Mai exact, părinții care își agresează fizic sau psihic copiii riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 7 ani. Dacă părintele sau tutorele este drogat în momentul în care comite astfel de lucruri, atunci el riscă să stea după gratii până la 12 ani.
Doar în 2023 au fost raportate peste 17.000 de cazuri de abuz asupra celor mici. Dar sunt cifre raportate, care în opinia statisticienilor pot fi înmulțite cu 4! Oficial, zece copii au fost uciși de părinți.
Neglijarea, exploatarea prin muncă și cea sexuală sunt doar câteva dintre formele de abuz. Psihologii atrag atenția că astfel de agresiuni lasă urme adânci în comportamentul viitorului adult.
Unul din doi copii a primit o palmă de la un membru al familiei, iar unul din 10 a fost bătut cu diverse obiecte. Statistic, doi copii sunt agresați în fiecare oră.
Vorbim de situațiile care ajung în fața autorităților, practic de situațiile în care se fac sesizări, dacă ne gândim la mediile rurale sau la mediile conflictuale, în general, la zonele în care întâlnim o lipsă mare de educație, unde violența este crescută, unde consumul de alcool este crescut, e foarte, foarte dificilă situația, explică psihologii.
În 2023 au fost înregistrate peste 700 de cazuri de violență domestică împotriva copilului, 10 copii au fost uciși, arată datele Ministerului Public.
Potrivit Autorității pentru Protecția Copilului, cele mai multe cazuri ajunse pe masa autorităților sunt cele de neglijare, peste 11.000, însă vorbim și de cazuri mult mai grave, cum ar fi exploatarea prin muncă, unde au fost raportate peste 200 de cazuri și exploatarea sexuală, cu 43 de raportări. În realitate însă, aceste cifre sunt mult mai mari. Toate aceste tipuri de abuz să știți că se între pătrund de cele mai multe ori.
De exemplu, când vorbim de abuz sexual este cea mai gravă formă, pentru că ea cuprinde și celelalte forme, respectiv abuzul emoțional și abuzul fizic. Mulți copii aleg să tacă și să nu spună ce li se întâmplă. Astfel de lucruri lasă amprente în viitorul adult, atenționează psihologii. Copilul începe să aibă încredere în el, nu are încredere în ceilalți, pentru că de multe ori acest abuz se întâmplă în relație cu persoanele apropiate. Copilul trăiește abuzat în relație cu familia lui, restructurează psihică, îi pune pe o cale care foarte greu poate să fie vindecată, să spunem, să fie reconciliate la nivel psihologic, avertizează psihologii.