Prima pagină » Actualitate » Bătaie pentru scaunul de șef al Poliției Capitalei! Funcția a fost scoasă la concurs, discret, chiar în pragul Crăciunului (EXCLUSIV)

Bătaie pentru scaunul de șef al Poliției Capitalei! Funcția a fost scoasă la concurs, discret, chiar în pragul Crăciunului (EXCLUSIV)

Bătaie pentru scaunul de șef al Poliției Capitalei! Funcția a fost scoasă la concurs, discret, chiar în pragul Crăciunului (EXCLUSIV)

Funcția de șef al Poliției Capitalei a fost scoasă la concurs după alegerile parlamentare cu puțin timp înainte ca împuternicirea actualului director interimar, comisarul șef Bogdan Berechet, să expire definitiv. În cursă, alături de Berechet s-a înscris și comisarul șef Adrian Jugănaru, un ofițer recunoscut la nivel internațional, care, printre altele, a ajutat, în mod direct, la dezvoltarea Poliției din Ucraina dar și din Republica Moldova.

După scandalul provocat de arestarea agentului Eugen Stan, acuzat de pedofilie, funcția de director al Direcției Generale de Poliție a Municipiului București (DGPMB) a fost ocupată, pe rând, de comisarii șefi Dragoș Nicu, Ciprian Miron și din ianuarie, anul acesta, de Bogdan Berechet, nepotul controversatului general Nicolae Berechet, fost șef al Poliției Române în perioada în care la guvernare se afla Adrian Năstase.
Venit de la IPJ Argeș, Bogdan Berechet a prins, în plin, starea de urgență cu toate măsurile pe care le-a implicat aceasta.
Mandatul său nu a fost, însă, lipsit de scandaluri publice. După ce, în aprilie, un polițist a împușcat cu sânge rece un bolnav psihic într-un hotel din sectorul 1, Berechet a participat, în calitate de șef al Poliției Capitalei, la o conferință de presă în care a fost anunțat faptul că agentul a procedat perfect legal, cu toate că, în realitate, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București deschiseseră deja un dosar de omor după ce constataseră că bărbatul decedat fusese victima unei adevărate execuții.

Apoi, numele lui Berechet s-a legat în mod direct și de scandalul izbucnit cu ocazia funeraliilor lui Silviu Mototolea, zis Emi Pian, ucis în dimineața zilei de 4 august.

Conform CV-ului său, Bogdan Berechet lucrează în Poliţie din 2002. Acesta a mai ocupat funcțiile de șef al IPJ Vâlcea, adjunct la IPJ Vâlcea, şef la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IPJ Argeş, director adjunct la Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane din cadrul MAI, ofiţer specialist la Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane din cadrul Brigăzii de Combatere Criminalității Organizate Piteşti şi ofiţer principal la Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul I.P.J. Argeş.

Acesta deține și un titlu de doctor obținut la Academia de Poliţie, în domeniul „Ordine şi Siguranţă Naţională”.

Adrian Jugănaru a fost detașat la DIICOT

La rândul său, comisarul șef Adrian Jugănaru este unul dintre cei mai respectați specialiști din Poliția Capitalei, cu merite recunoscute inclusiv la nivel internațional.

Acesta a terminat Academia de Poliție cu specializarea investigații criminale și a activat, o vreme, în cadrul Secției 13 din Capitală, unde, timp de doi ani, a avut ca linie de muncă furturile și tâlhăriile.

Ulterior a promovat în cadrul Poliției Sectorului 5, unde a lucrat ca analist de informații. Din anul 2009, Jugănaru a devenit șef de Birou în cadrul Unității Centrale de Analiză a Informațiilor, iar din anul 2014 structura respectivă a devenit unitate teritorială și a primit în subordine unitățile de analiză a informațiilor din București și județele Ilfov, Ialomița, Giurgiu și Teleorman.

Mai puțin cunoscută publicului larg, Analiza Informațiilor reprezintă o bază uriașă în care sunt implementate datele din toate dosarele întocmite de polițiști. Aceste informații sunt folosite apoi în cadrul anchetelor dar și pentru realizarea hărților infracționale.

Comisatul șef Jugănaru a fost implicat și în activități la nivel internațional, în condițiile în care a fost lider de proiect pentru înființarea, de la zero, a unor unități specializate în analiza informațiilor, în Republica Moldova și Ucraina.

Momentan, ofițerul este detașat la DIICOT, unde îi sprijină pe procurorii animafia în anchetele care vizează destructurarea celor mai importante grupări de criminalitate organizată.

Pentru ocuparea funcției de director general al Poliției Capitalei, candidații trebuie să aibă cel puțin cinci vechime în structuri de ordine publică, apărare și siguranță națională și trei ani vechime în funcții de conducere în unități ale Ministerului Afacerilor Interne.

În același timp, nu trebuie să fie cercetați disciplinar sau penal ori să fie sub efectul unei sancțiuni disciplinare.

Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția ... vezi toate articolele

Citește și