BĂTĂLIE pe „CNP-ul fiscal” al românilor! La ce poate fi folosit, în afara cumpărăturilor online. Marcel Boloș: „Un procent ți se rambursează”
Românii vor putea folosi CNP-ul fiscal (n.r. – Număr de Identificare Digitală- NID) și pentru alte lucruri, pe lângă cumpărăturile online la e-Factura B2C. Este important de precizat că acesta va fi opțional, ceea ce înseamnă că nu toții românii își vor lua acel cod.
Pentru acele situații, conform unor surse din Ministerul Finanțelor, se analizează aplicarea modelului italian.
Mai exact, dacă persoana nu dă acel număr, firma de la care cumpără va introduce un anumit cod. Cei care vor cumpăra produse și servicii din zone cu risc fiscal ridicat, vor avea la finalul anului reducere de taxe ori li se va rambursa o parte din bani, potrivit informațiilor Hotnews.
„Este necesar să fie înscris codul numeric personal al consumatorului persoană fizică”
Ministrul Finanțelor a vorbit recent, într-un interviu la Antena 3, despre beneficiile CNP-ului fiscal, menționând că s-a luat în calcul introducerea acestuia din cauza problemelor legate de GDPR „și să fie protejate datele personale ale fiecărui cumpărător.”
“Există situații în care, deși persoana fizică în calitatea sa de consumator, nu este persoană impozabilă, trebuie să li se emită facturi prin intermediul sistemului e-Factura. Pentru transmiterea în SPV a facturilor emise către aceste persoane fizice (e-Factura B2C) este necesar să fie înscris codul numeric personal al consumatorului persoană fizică, o informație personală foarte sensibilă care, nefiind prelucrată în condiții stricte de securitate, dezvăluirea ei poate duce la multe infracțiuni (ex.furturi de identitate)”, se arată în documentul care însoțește proiectul de modificare a Codului de procedură fiscală.
„Din totalul sumelor adunate de-a lungul anului, un procent ți se rambursează”
Ministrul Marcel Boloș a explicat faptul că folosirea CNP-ului fiscal este opțională.
“Dacă ai luat un bon fiscal de la o spălătorie auto și ți-au pus codul tău de indentificare fiscală (CNP-ul fiscal – NID), ANAF are posibilitatea la sfârșit de an să centralizeze toate acele cumpărături pe care tu le-ai făcut din domenii de activitate pe care Statul le consideră că sunt cu risc de evaziune fiscală ridicată. Din totalul sumelor adunate de-a lungul anului, un procent ți se rambursează înapoi sau ți se dă posibilitatea să compensezi cu alte impozite și taxe”, a explicat Marcel Boloș.
Potrivit acestuia, conceptul este discutat cu Banca Mondială pentru întreaga strategie a României „de reducere a gap-ului de impozite și taxe și este în favoarea mediului de afaceri, pentru a sprijini atât combaterea competitorilor neloiali în piață, dar și a asigura cât mai mulți bani la bugetul de stat care nu vin pe calea politicilor fiscale, ci vin pe calea mai bunei colectări”, a afirmat ministrul.
Identificarea în sistemele informatice ale Statului prin noul CNP
Un alt lucru care se va mai putea face cu acest nou cod este legat de interacțiunea cu sistemele digitale ale statului. Mai exact, acolo unde se cere înscrierea CNP se va putea introduce noul NID.
Totodată, numărul de Identificare Digitală- NID oferit la solicitarea fiecărui român va fi comunicat, fie prin utilizarea serviciului „Spațiul privat virtual”, fie prin utilizarea altor mijloace de comunicare în mediu electronic, mai exact o aplicație pusă la dispoziția persoanei fizice pe site-ul ANAF sau pe telefon.
Sistemele digitale, structura numărului de identificare digitală, precum și procedurile privind solicitarea, atribuirea și anularea acestuia se vor aproba prin ordin al președintelui ANAF.
Sursele citate susțin că nu există decât un proiect de modificare a Codului de procedură fiscală care introduce acest NID.
Marcel Ciolacu exclude astfel de proiecte în lipsa consultărilor publice prealabile
Premierul Marcel Ciolacu a decis să amâne introducerea proiectului de Ordonanță privind „CNP-ul fiscal” pe ordinea de zi a Guvernului pentru următoarele luni.
El a precizat că orice schimbare a cadrului fiscal trebuie să fie precedată de o consultare publică amplă cu toate categoriile socio-profesionale. În plus, social democrații denunță graba lui Marcel Boloș, CNP-ul fiscal fiind parte din angajamentul Guvernului de reforma fiscală în 2025.
Se propune utilizarea de către persoanele fizice a unui număr de identificare digitală, ca o alternativă la CNP, pentru funcționarea corectă a sistemelor digitale care solicită utilizarea CNP-ului persoanelor fizice. Astfel, o persoană fizică poate alege să își dovedească identitatea în relația cu organul fiscal, utilizând numărul de identificare digitală în locul CNP-ului, se arată pe site-ul Ministerului.
Reforma fiscală trebuie efectuată, conform PNRR, în 2025 cu efecte în 2026
Premierul Marcel Ciolacu a subliniat în repetate rânduri că „reforma fiscală se va discuta la începutul anului viitor, se va aproba la jumătatea anului, cu şase luni înainte de a începe un an fiscal”. Acest lucru înseamnă că măsurile din reforma fiscală vor fi aplicate din anul fiscal 2026.
Șeful Executivului afirma, în iunie, că va exista o reformă fiscală, dar asta nu înseamnă că vor fi introduse mai multe taxe și „sub nicio formă” nu se va mări TVA la alimente și medicamente.
El nu a exclus ca România să rămână cu cota unică, dar a precizat că România nu mai are în acest moment o cotă unică și este nevoie de o dezbatere publică în acest sens. În ce privește impozitarea progresivă, el a spus că aceasta poate fi pe venituri excepționale sau pe praguri pe venituri cumulate.
CITIȚI ȘI:
„CNP-ul fiscal”: Marcel CIOLACU exclude astfel de proiecte în lipsa consultărilor publice prealabile