Alimentele pe bază de insecte, vândute și în România. Cât costă 100 de grame de făină de greiere
Batoanele, pâinea sau dulciurile pe bază de insecte vor fi comercializate și în magazinele din România, Comisia Europeană (CE) aprobând deja trei insecte care pot fi consumate în siguranță și de oameni. Mai mult, CE oferă și fonduri europene pentru a stimula afacerile în acest sector.
Chiar sunt recomandate, tocmai pentru că unele insecte sunt hrănitoare, cu un conţinut ridicat de grăsimi, proteine, vitamine şi minerale. Analizele au arătat că greierele, lăcusta și viermele de făină sunt o sursă incredibilă de proteine și vitamine.
Astfel, insectele pot ajunge în siguranță și în farfuriile noastre după evaluări riguroase la care au fost supuse în laboratoarele experților europeni Ba chiar
În acest moment, aproape 2.000 de specii de insecte fac deja parte din meniul zilnic a aproximativ două miliarde de persoane din întreaga lume precizează .
Deocamdată, însă, în Uniunea Europeană (UE) sunt aprobate pentru consum doar viermele de făină, lăcusta călătoare și greierele de casă, dar pe lista comisarilor așteaptă avizarea și alte insecte, cum ar fi musca și mai multe tipuri de larve și moluște.
Ce prețuri au „delicatesele”
Între timp, cele deja aprobate au început să apară și în magazinele noastre, congelate, uscate sau pudră.
100 de grame de făină de greiere se vinde cu 96 de lei, fiind inclusă la categoria „delicatesă”. Aceasta poate fi amestecată, însă, cu făina normală, din care se pot face fursecuri, prăjituri și chiar pâine.
Ingredientele din insecte pe care le găsim pe site-urile de la noi vin, însă, din străinătate, acolo unde există fabrici de procesare, dar și ferme specializate.
„Nu mergem noi să le culegem din mediul lor natural. Ele sunt insecte care sunt crescute în ferme specializate de insecte, în niște condiții anume. Sunt hrănite cu alimente speciale”, a precizat Elena Iorgu, cercetător, pentru Știrile Pro TV.
Ca să încurajeze dezvoltarea acestui sector cu mare potențial, Comisia Europeană alocă fonduri generoase pentru cercetare și producție.
O companie multinațională, de pildă, prezentă și la noi în țară, a început să testeze de câteva luni, în laboratoarele din străînătate, produse pe bază de insecte, potrivit sursei citate.
Bulgarii au înființat deja o asociație a producătorilor și procesatorilor de insecte.