Bătrânii scoși din azilul din Voluntari și ascunși într-o casă în construcții ar fi fost bătuți. Poliția a deschis dosar penal
Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Ilfov s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunilor de lovire, alte violențe și lipsire de libertate, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, în urma verificărilor efectuate, în cursul nopții de 10 iulie 2023, în comuna Tunari. Surse judiciare au precizat pentru Gândul că bătrânii ar fi fost loviți, în timp ce o altă persoană ar fi declarat că a fost agresată.
Reamintim că peste 5.000 de centre sociale din toată ţara au început să fie controlate începând de luni, 10 iulie, iar cazurile descoperite până acum sunt de-a dreptul revoltătoare, ridicând mari semne de corectitudine și moralitate din partea celor care „păstoresc” aceste centre al căror scop, cel puțin la nivel declarativ, este acela de a proteja și îngriji persoanele neajutorate.
Situația a deschis „Cutia Pandorei” în ceea ce privește felul în care sunt tratați cei care au nevoie de îngrijire specială și ajung în centre private care funcționează cu bani publici.
Persoane relocate dintr-un centru din București, pentru a nu fi identificate de autorități
Luni seară, polițiștii de la IPJ Ilfov, împreună cu pompierii din cadrul ISU B-IF și personal medical din cadrul SABIF, au depistat, în Tunari, într-un imobil în construcție, 11 persoane vârstnice, vulnerabile, unele dintre acestea cu dizabilități, precum și o altă persoană, care le însoțea.
Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), a precizat că cei 11 bătrâni bolnavi ascunşi într-o casă în construcţie din Tunari trăiau în condiţii ce îi puneau în pericol.
Căminul „Sfântul Dumitru” din Pipera-Voluntari, cu licență de la Ministerul Muncii
Căminul ”Sfântul Dumitru” din Pipera – Voluntari, de unde ar fi fost duși cei 11 bătrâni găsiți într-o casă în construcții din Tunari, este, potrivit prezentării de pe site, ”un azil privat, destinat atât îngrijirii persoanelor în vârstă, cât și a bolnavilor de Alzheimer, Parkinson și alte afecțiuni, oferind servicii de asistență permanentă, post-spitalizare și tratament”.
Acesta este licențiat de Ministerul Muncii și, conform datelor de pe site, ”asigură servicii complete pentru îngrijirea persoanelor în vârstă, inclusiv pentru persoanele care sunt mai greu deplasabile, ori chiar nedeplasabile.”
”Căminul a fost fondat în anul 2007, la inițiativa tenorului Romeo Saleno, cunoscut pentru acte de caritate, care a implementat pentru prima dată în România Meloterapia, terapie curativa prin intermediul muzicii”, se mai arată pe site-ul azilului privat.
11 bătrâni, unii cu dizabilități, descoperiți într-o casă în construcții din Voluntari
Cei 11 bătrâni găsiți într-o casă din Tunari erau de la Căminul de Bătrâni „Sfântul Dumitru” din Voluntari, au spus, pentru Gândul, surse din anchetă.
Aceștia erau ținuți într-o casă în construcție, în câmp, la capătul Tunariului, unde nu erau alte locuințe în apropiere.
Anchetatorii urmează să stabilească de ce au fost scoși cei 11 bătrâni din cămin și duși în casa în care au fost găsiți, chiar în ziua în care au început controalele în toate centrele din țară, după cazul „azilele groazei” din Ilfov.
În anchetă este luată în calcul și ipoteza că proprietarii căminului de bătrâni aveau cazate mai multe persoane decât capacitatea azilului pentru care aveau autorizație și se temeau că vor fi descoperiți la controalele care au început luni.
CITIȚI ȘI: