Baza militară Mihail Kogălniceanu, vacă de muls pentru „întreprinzătorii locali”. DNA explică cum sunt furați americanii ziua în amiaza mare
Baza militară aliată de la Mihail Kogălniceanu a devenit o extraordinară sursă de venit pentru afaceriștii deștepți din județul Constanța. Toate contractele comerciale privind serviciile de transport, distribuție sau alimentare cu combustibil necesare sunt vânate de afaceriștii locali.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de șase suspecți (trei persoane fizice și societățile comerciale SC Alessia Pro Trans Spedition SRL, SC Luxortransrom SRL și SC Mrln Shippping Grup SRL), pentru săvârșirea unor infracțiuni de: folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității, dacă fapta a fost săvârșită în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, luare de mită și dare de mită, se specifică în comunicatul oficial al instituției.
Trei oameni, trei firme
Cele trei firme – SC Alessia Pro Trans Spedition SRL, SC Luxortransrom SRL și SC Mrln Shippping Grup SRL – au împreună 7 angajați, și sunt controlate de aceiași trei oameni, Claudiu George Necula, Elena Rodica Bâldea și Ionuț Budeș. În actele firmelor apar doar cei trei de mai sus.
- SC Alessia Pro Trans Spedition SRL – cifră de afaceri 5 530 209 de lei și 4 angajați – 2022;
- SC Luxortransrom SRL 2,615,171.00 și doi angajați – 2022;
- SC Mrln Shippping Grup SRL- Valul lui Traian, 4,510,293.00 de lei și un angajat – 2022.
Necula, cârtița din baza militară
Procurorii susțin că în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: În perioada mai 2019 – septembrie 2022, unul dintre suspecți – Claudiu George Necula – a ocupat funcția de coordonator transport (transportation coordinator) în Departamentul Transporturi (Transportation Office) din cadrul bazei militare Mihail Kogălniceanu fiind acreditat și autorizat, să gestioneze și să lucreze cu informații confidențiale -„business sensitive”.
Acest statut i-ar fi permis suspectului să aibă acces autorizat neclasificat, la sistemul Departamentului de Apărare al USA – Departament of Defense (DoD) în legătură cu activitatea zilnică, în cadrul domeniului de transport.
În contextul menționat mai sus, suspectul respectiv ar fi pus la dispoziția celorlalți doi suspecți – Elena Rodica Bâldea și Ionuț Budeș – care controlau cele trei societăți comerciale menționate mai sus, informații nedestinate publicității referitoare la contractele comerciale încheiate de firmele din România cu două agenții autorizate de Forțele Armate ale USA să negocieze și să încheie contracte cu contractori agreați.
Informații pentru caietele de sarcini
Acele informații ar fi privit prețurile cadru minimale și maximale, generale, oferite pe categorii de transport, kilometri, capacitate gabaritică, pe categorii precise de mijloace de transport, date privind punctul de plecare, punctul de sosire și rute strict stabilite, pentru România și alte țări din Europa.
Accesul la datele respective ar fi permis SC Alessia Pro Trans Spedition SRL, SC Luxortransrom SRL și SC Mrln Shipping SRL să încheie mai multe contracte în contextul de mai sus și să încaseze de la de la autoritățile americane suma totală de peste 16.321.445 euro.
Pentru aceste „servicii”, suspectul ar fi primit de la unul dintre oamenii de afaceri foloase necuvenite, dintre care amintim: sume de bani, un teren în suprafață de 574 mp situat în municipiul Constanța, cu o valoare declarată de 250.000 lei și un autoturism AUDI Q7, cu o valoare declarată de 170.000 lei.
Precizăm că unul dintre cei doi oameni de afaceri, care controlau cele trei societăți amintite mai sus, a ocupat și el funcția de „transportation coordinator”, dar a fost concediat în luna aprilie 2019, ca urmare a încălcării unor prevederi din regulamentul intern al bazei militare.
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra sumelor totale de 531.450 euro și 1.501.847 lei, ridicate cu ocazia perchezițiilor domiciliare efectuate la locațiile unde își desfășoară activitatea cele trei societăți comerciale și la domiciliul unuia dintre oamenii de afaceri, cercetat în contextul de mai sus.
Despre Alessia Pro Trans Spedition SRL
Firma este fondată în anul 2011, iar conform Termene.ro, platformă consultată la data de 23 iunie 2023, compania a raportat pentru anul 2022 un număr de patru salariați, o cifră de afaceri de 5.530.209 lei și un profit de 1.657.354 lei.
Sediul social este pe strada Interioară 3, Constanța, iar activitatea principală este de transporturi rutiere de marfă.
Asociat unic este Elena Rodica Bâldea, care are și calitate de administrator. Ea mai apare în compania Rania Perfect Skin SRL, în prezent radiată.
Despre Luxortransrom SRL
Conform aceleiași surse de mai sus, Termene.ro, firma a fost fondată în anul 2014, iar pentru anul 2022 a raportat 2 salariați, o cifră de afaceri de 2,6 milioane lei și un profit de puțin peste 1 milion de lei.
Sediul social este într-un apartament de pe strada Unirii nr. 114, Constanța, iar principala activitate constă în „Activități de servicii anexe pentru transporturi terestre”, conform codului CAEN.
Asociați în firmă sunt Necula Claudiu George și Ionuț Budes, ambii cu o cotă parte de 50%.
Necula Claudiu George este și administrator.
Conform Termene.ro, Ionuț Budes este asociat unic în MRLN Shipping Grup SRL, asociat cu 35% în TTI Shipping Grup SRL și asociat cu 50% în Distractie-Sport si Relaxare SRL.
Claudiu George Necula apare în TTI Shipping Grup (65%), Distractie-Sport și Relaxare SRL (50%), Pass Building Trade SRL (85%) și asociat unic în Tomis Top Industries SRL.
Despre MRLN Shipping Grup SRL
Conform Termene.ro, firma este fondată în anul 2017.
În anul 2022, firma a raportat un singur salariat, la o cifră de afaceri de 4,5 milioane lei și un profit de 2,4 milioane lei. Obiectul principal de activitate constă în „Transporturi rutiere de mărfuri”. Sediul social este în Valu lui Traian, pe strada Văii. Ionuț Budes este asociat unic și administrator.
Șapte militari de la baza Mihail Kogălniceanu și un civil au fost reținuți. Care sunt acuzațiile