Beatrice Mahler, Institutul „Marius Nasta”: Avem la dispoziție 11 lei pe zi pentru hrana pacienților. Alimentele se scumpesc, nu știm ce vom face

Publicat: 29 03. 2022, 13:07

Managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, Beatrice Mahler, a postat pe pagina sa de Facebook că statul alocă pentru cele trei mese pe zi necesare pentru pacienții internați în acest spital doar 11 lei și 17,5 lei pentru pacienții cu TBC.

Mahler spune că, deși suma a crescut cu un leu de anul trecut, această creștere nu este absolut deloc suficientă.

Potrivit acesteia, instituția medicală riscă să se confrunte cu o nouă criză, deoarece alimentele sunt tot mai scumpe, iar suma alocată per pacient este aceeași.

Beatrice Mahler mai atrage atenția că alimentația este extrem de importantă în tratamentul pacienților, iar sumele acestea atât de mici îi pot pune în pericol.

„«Pâinea noastră cea de toate zilele
Dă-ne-o nouă astăzi»

Am început cu un fragment din rugăciunea Tatăl Nostru pentru că vreau să vă vorbesc despre hrană… hrana din spitale.

În spital, din cei 11 lei normă de hrană pentru un pacient, regim comun, trebuiesc asigurate 3 mese/zi.

Nici măcar nu visăm la ceea ce ar trebui să fie normalul, adică pacientul să își aleagă meniul dintr-o varietate de preparate. În România, în spitalul public, pacientul nu are din ce să aleagă, meniul este simplu (11 lei/3 mese), repetitiv, sărac în vitamine, iar desertul este un răsfăț de care are parte uneori, foarte rar, pacientul cu tuberculoză.

Mâncarea din spital rămâne un subiect veșnic de actualitate, pentru că fără o alimentație corespunzătoare, pacientul nu se poate face bine”, scrie medicul pe Facebook.

Managerul instituției mai spune că spitalul este subfinanțat, motiv pentru care nu poate suplimenta sumele din fonduri proprii.

Beatrice Mahler: Ce vom face?

Managerul Institutului „Marius Nasta” spune că se gândește cu groază la scumpirile de alimente din ultima perioadă, dar și la cele care vor urma și recunoaște că nu identifică în acest moment o soluție.

Ea spune că nu își poate imagina cum vor arăta meniurile pacienților după scumpiri, în contextul în care ele lasă de dorit și în prezent.

Medicul ilustrează mesajul de pe Facebook cu mai multe fotografii care arată meniurile primite de pacienți dimineața, la prânz și seara.

„Alimentele se scumpesc de la o săptămână la alta, de la pâine, la legume, la carne… cred că fiecare am constatat că suma pe care o necesită achiziția de alimente în familie a crescut pentru aceeași cantitate.

În spital, în scurt timp furnizorii care au acorduri-cadru încheiate pentru alimente, vor renunța la acestea, pentru că prețurile din acord nu mai permit furnizarea alimentelor. Sigur, am mai trecut prin astfel de momente la începutul pandemiei, când prețurile la materiale sanitate au crescut atât de mult încât furnizorii au refuzat livrarea… și este o reacție normală… dar mă întreb ce vom face în spitale atunci? Cum va arăta masa unui pacient, dacă azi când încă livrarea se face la prețurile vechi, calitatea și diversitatea alimentelor lasă mult de dorit?

Vă întreb pe voi, din 11 lei/zi puteți asigura acasă trei mese? Las mai joi imagini cu meniul comun de astăzi din Marius Nasta: mic dejun, prânz, cină. Preț 11 lei”, mai spune medicul Beatrice Mahler.