Scăderea numărului de infecții cu COVID-19 a început să se simtă în unitățile medicale. Managerul Institutului „Marius Nasta” din București, Beatrice Mahler, a spus, luni seara, că, după se unitatea a fost suprasolicitată, în prezent s-a a înregistrat o scădere după impunerea noilor restricții.
Pentru prima dată în ultimele patru săptămâni, există locuri libere pe secții pentru pacienții Covid-19, a anunțat managerul Institutului „Marius Nasta” din București. Totuși, nu același lucru este valabil pentru secțiile de terapie intensivă, unde situația rămâne îngrijorătoare, a precizat Beatrice Mahler.
„Lucrurile stau puțin mai bine dacă vorbim de pacienți internați în secții. Au început să scadă numărul de pacienți. Avem chiar locuri libere, ceea ce nu s-a întâmplat în ultimele patru săptămâni. Este ceva ce s-a întâmplat în ultimele trei zile și e bine că suntem în această direcție”, a declarat Mahler luni seară, la B1TV.
Rata de incidență cumulată la 14 zile a infectărilor cu SARS-CoV-2 a scăzut, luni, 5,78 la mia de locuitori, după ce duminică ajunsese la 6,26 la mie, potrivit Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București. Rata de infectare este în scădere în ultimele zile, conform datelor DSP București. Aceasta fusese în creștere constantă în ultimele luni, de la un minim de 0,03 la mie, de la începutul lunii iunie, ajungând la o valoare maximă atinsă în 22 octombrie, respectiv 16,54 la mie.
Managerul Institutului „Marius Nasta” a precizat că este nevoie urgentă de igienizarea riguroasă a secțiilor și de înlocuirea ventilatoarelor suprasolicitate, după această perioadă încărcată, în care spitalul a fost copleșit de numărul mare de pacienți Covid-19.
„Sigur, nu putem vorbi despre locuri libere în ATI și toate astea tind să ne ducă într-o direcție care sperăm că ne va permite să facem ceea ce trebuie făcut în spital, cel puțin la două săptămâni, adică o igienă completă cu dezinfecție a saloanelor. Când ai un număr foarte mare de pacienți, riscul să apară infecții în spitale este foarte mare. Această igienă extrem de profundă trebuie făcută. Sperăm că vom avea timp în următoarea perioadă extrem de profundă trebuie făcută”, a spus managerul
„Sperăm să avem timp să introducem ventilatoarele în procesul de revizuire completă pentru că sunt și au fost folosite extrem de intens. După valul unu, valul doi și mai ales valul trei toate ventilatoarele noi au trebuit reparate complet, fiind extrem de mult folosite”, a completat Beatrice Mahler.
Potrivit datelor făcute publice de autorități, luni, la nivel național erau disponibile, nouă paturi de Terapie Intensivă pentru pacienții COVID-19, dintre care unul în București, o situație mai bună decât în perioada anterioară.
Grupul de Comunicare Strategică a anuțat cifre în scădere, luni, în ultimele 24 de ore fiind raportate 2.136 de infectări cu SARS-CoV-2 și 195 de decese, dintre care 16 anterioare.