Beatrice Mahler, manager „Marius Nasta”: Secția COVID a spitalului e plină. O parte din colegi sunt și ei bolnavi
Facturile explozive la utilități afectează nu doar clienții casnici, ci și instituțiile, inclusiv școlile și spitalele. Institutul „Marius Nasta” din Capitală a primit o factură la gaze pe luna ianuarie de 500.000 de lei. Managerul spitalului, Beatrice Mahler, a avertizat că în viitor există riscul ca unele spitale să intre chiar în incapacitate de a plăti facturile. Situația este cu atât mai grea cu cât numărul pacienților COVID și non-COVID cronici este în creștere sporită.
Beatrice Mahler a vorbit despre situația de la „Marius Nasta” la B1 TV.
„Acum putem plăti facturile, că e o Hotărâre de Guvern care protejează spitalele în perioada stării de alertă, în perioada în care avem o confruntare cu situația pacientului COVID. Lucrurile sunt destul de delicate în viitor pentru că e extrem de importantă modalitatea de finanțare a spitalelor, care trebuie adaptată la prețurile reale pe care le presupun tratamentul și spitalizarea unui pacient. Ele nu au mai fost modificate din 2017.
Dacă mă refer la utilități, facturile la energie și gaze s-au dublat. Dacă ne referim la echipamente de protecție, în perioada pandemiei prețurile au crescut și de zece ori, dezinfectanții, practic tot ce e asistența pacientului ca și costuri pentru spital s-a dublat, triplat în ultimii doi ani.
E nevoie de o ajustare corespunzătoare și a plății pe care Casa de asigurări o face către spitale, altfel spitalele vor intra în incapacitate de plată”, a declarat Beatrice Mahler.
Costuri tot mai mari pentru spitale
Mahler a vorbit și desper situația actuală cauzată de valul 5 al pandemiei de COVID.
„De o săptămână secția COVID a spitalului e la capacitate maximă. La secția de Terapie sunt câteva paturi libere, dar nu pentru că nu ar fi pacienți, ci pentru că nu avem personal, parte din el e acasă pozitiv sau în carantină.
Numărul e mare și de pacienți la centrul de recoltare, undeva la 250 pe zi, avem circa 100 de pacienți la centrul de evaluare.
E o perioadă dificilă cu multiple zone de foc și nu doar pacientul COVID are nevoie de asistență, aceeași presiune o resimțim și în zona de pacient cronic și aici numărul de internări e mare lucru pe care nu l-am mai avut în celelalte valuri. Când o parte din colegi sunt bolnavi, e o dificultate în a asigura asistența medicală”, a declarat Mahler.
Ce spune Mahler despre platoul valului 5
Potrivit lui Mahler, datele de săptămâna aceasta sunt importante, pentru a stabili dacă am ajuns sau nu la platoul valului 5 COVID. Asta nu înseamnă că greul a trecut, a avertizat managerul de spital, dar putem spera că mergem într-o direcție bună, a conchis aceasta.