Conducerea Ministerului Antreprenoriatului și Turismului a transmis, joi, un avertisment ferm beneficiarilor măsurilor de ajutor 1 și 2.
Toți beneficiarii primei etape a Măsurii 1 – microgranturi de câte 2.000 euro, și cei ai Măsurii 2 – granturi de capital de lucru cuprinse între 2.000-150.000 euro pentru firme, care nu și-au depus în termenul prevăzut de contractul de finanțare raportul de progres, o pot face până pe 30 aprilie, conform modificărilor legislative care intră în vigoare noi, a trannsmis instituția, printr-un comunicat de presă.
„Reiterez faptul că 30 aprilie este ultima zi în care aceștia mai pot depune raportul de progres, fără să fie nevoiți să dea banii înapoi”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului și Turismului.
Potrivit sursei citate, președintele Klaus Iohannis a semnat miercuri, 13 aprilie, decretul pentru promulgarea unei noi legi, care a avut ca obiectiv repunerea în termen a beneficiarilor care au depășit perioada limită de transmitere a raportului de progres, respectiv 90 de zile pentru Măsura 1 – Microgranturi și 180 de zile pentru Măsura 2 – Granturi pentru capital de lucru.
Este vorba de Legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 8/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19, precum şi alte măsuri în domeniul fondurilor europene.
Ministrul Cadariu a faăcut apel la toți reprezentanții presei, toți factorii și liderii de opinie, asociațiile profesionale, reprezentanții IMM-urilor să promoveze această informație, pentru ca șansele de informare a beneficiarilor aflați în această situație să fie cele mai mari, „astfel încât cei peste 7.000 de operatori economici, care se află acum în situația de a da finanțarea obținută înapoi către minister, să depună raportul de progres și să evite situația în care trebuie să returneze banii”.
În prezent, conform sursei citate, aproximativ 3.900 de beneficiari ai Măsurii 1 nu au îndeplinit toate obligațiile din contract, aplicându-se sancțiunea de rambursare a granturilor în valoare de 2.000 euro, și alți aproximativ 3.330 de beneficiari ai Măsurii 2.
Modificarea nu se aplică, însă, beneficiarilor care deja au returnat sumele datorate ca urmare a nerespectării clauzelor contractuale.
Până în octombrie 2020, 29.250 de aplicanţi – microîntreprinderi, persoanelor fizice autorizate, organizațiilor neguvernamentale și cabinetelor medicale afectate de pandemie – s-au înscris pentru accesarea fondurilor nerambursabile din cadrul primei măsuri I a granturilor în valoare de 1 miliard de euro, potrivit datelor oficiale de pe site-ul dedicat, imm.gov.ro.