UPDATE | Benny Steinmetz, condamnat la închisoare, a fost reținut în Cipru, în baza mandatului emis de România. Declarațiile ministrului Justiției

UPDATE | Benny Steinmetz, condamnat la închisoare, a fost reținut în Cipru, în baza mandatului emis de România. Declarațiile ministrului Justiției
Publicat: 03/09/2023, 16:05
Actualizat: 03/09/2023, 18:23

Magnatul Benny Steinmetz, condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul „Ferma Băneasa”, a fost reţinut în Cipru, la sosirea pe aeroportul din Larnaca, în baza mandatului emis de autorităţile române, relatează Reuters, care citează o declaratie a purtătorului de cuvânt al omului de afaceri. Nu este prima dată când România face astfel de demersuri în cazul omului de afaceri, dar până în prezent, instanțele statelor cărora li s-a solicitat extrădarea au respins-o.

Actualizare: Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat, duminică, că organele române de poliţie l-au identificat pe fugar în Cipru, unde a fost reţinut în baza mandatului european de arestare, iar instanţele cipriote trebuie să decidă dacă dispun sau nu predarea lui în România, în conformitate cu prevederile Deciziei-cadru 2002/584/JAI. Gorghiu mai arată că Ministerul Justiţiei, prin Administraţia Naţională a Penitenciarelor, va sprijini cu toate datele necesare, dacă va fi cazul. „Aşteptăm să vedem dacă instanţele cipriote vor formula solicitări”, a precizat Alina Gorghiu, pentru news.ro.

Actualizare: Inspectoratul General al Poliției a detaliat stadiul procedurilor. „La data de 31 august 2023, în urma cooperării realizate prin Biroul Sirene – Centrul de Cooperare Poliţienească – I.G.P.R., un bărbat, de 67 de ani, cetăţean israelian, a fost depistat pe Aeroportul Internaţional Larnaca din Cipru.Acesta era căutat, în vederea predării, în baza unui mandat european de arestare, emis la data de 12 ianuarie 2021, de Curtea de Apel Braşov. Bărbatul a fost condamnat la 5 ani de închisoare, pentru constituire de grup infracţional organizat, având drept scop dobândirea întregii averi revendicate de un bărbat, în temeiul legilor speciale de retrocedare, prin infracţiuni de corupţie/asimilate acestora, respectiv oferire de bani/bunuri persoanelor cu influenţa asupra funcţionarilor publici, în scopul determinării acestora să acţioneze potrivit scopului grupului, instigarea şi complicitatea la săvârşirea de către aceste persoane a infracţiunii de abuz în serviciu, respectiv traficarea influenţei asupra funcţionarilor publici”, a transmis IGPR referitor la cazul lui Steinmetz.

Beny Steinmetz a fost reţinut joi, la sosirea pe aeroportul din Larnaca, în baza unui mandat european de arestare emis de autorităţile române.

Potrivit declarației purtătorului de cuvânt al lui Benny Steinmetz, predarea omului de afaceri în baza acestui mandat a fost refuzată de mai multe state europene, printre care Grecia şi Italia, arată Reuters.

Motivarea judecătorilor din Grecia

În aprilie anul trecut, judecătorii Curții de Apel din Atena au explicat, în motivarea deciziei de respingere a cererii de extrădare a miliardarului israelian Beny Steinmetz, transmisă de statul român, printre alte argumente, că, în cazul în care ar fi executat mandatul european de arestare, persoana condamnată va fi supusă unui „tratament inuman și degradant din cauza condițiilor de detenție”, respectiv mai un spațiu personal mai mic decât suprafața de 3 metri pătrați, conform normelor europene.

Completul Curții de Apel din Atena a decis, în 30 martie, să nu execute Mandatul European de Arestare – din 12 ianuarie 2021 al autorităților române, și în special al Curții de Apel Brașov – pe numele cetățeanului israelian și francez Benyamin Steinmetz, pentru a executa pedeapsa de 5 ani la care a fost condamnat definitiv în dosarul „Ferma Băneasa”, pentru tranzacții frauduloase cu terenuri. Miliardarul fusese reținut pe aeroportul din capitala elenă, în noiembrie 2021.

După reținerea lui, Ministerul Justiției a transmis că au fost demarate procedurile pentru extrădarea miliardarului, manifestându-și disponibilitatea de a colabora cu autoritățile elene: „Omul de afaceri Beny Steinmetz a fost reținut în data de 24 noiembrie 2021, pentru 24 de ore, pe teritoriul Republicii Elene. Acesta a fost prezentat instanţei locale, care a dispus control judiciar cu interzicerea părăsirii teritoriului grec”.

„Dreptul la un proces echitabil a fost deja încălcat”

În decizia din 30 martie, magistrații eleni au decis și să ridice condițiile restrictive impuse omului de afaceri, respectiv obligativitatea înfățișării la secția de poliție o singură dată în primele cinci zile ale fiecărei luni, interdicția de a părăsi țara și plata garanție, și au dispus și restituirea garanției în valoare de 5.000 de euro.

Curtea de Apel din Atena a considerat că România nu are condiții de detenție în standard, dar și că judecătoarea Florentina Dragomir, care a fost în complet, neavând jurământ, a dat completului caracterul de „nelegal constituit”.

În motivarea publicată, judecătorii susțin că „există o încălcare a drepturilor fundamentale a persoanei solicitate și în special că dreptul la un proces echitabil a fost deja încălcat (articolul 47, 2 din Cartă), întrucât în componența Curții care a condamnat-o a participat un judecător care nu a depus jurământul legal înainte de a-și prelua atribuțiile, în timp ce în cazul extrădării acesteia către autoritățile române, încălcarea articolului 4 din Cartă (articolul 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului) este iminentă, întrucât va fi supusă persoana solicitantă unui tratament inuman și degradant din cauza condițiilor de detenție”.

Articolul 3 din Convenție, intitulat „Interzicerea torturii”, stipulează că „Nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante”.

În documentul instanței sunt detaliate condițiile, capacitățile și gradul de ocupare ale penitenciarelor din România, care sunt, conform apărătorilor omului de afaceri, mai precare față de spațiul personal minim de 3 metri pătrați conform jurisprudenței CEDO ș CJUE. „Orientativ, se menționează că Penitenciarul Mărgineni – în care, după toate probabilitățile, persoana solicitată și-ar ispăși pedeapsa – cu o capacitate de 483 de persoane, a găzduit 751 de deținuți și, prin urmare, a avut un grad de ocupare de 155%”.

Cât de mare este prejudiciul în dosarul Ferma Băneasa

Dosarul Ferma Băneasa are un prejudiciu stabilit la 145 de milioane de euro. Conform procurorilor, afacerea ilegală a constat în revendicarea fostei ferme regale Băneasa de către Prințul Paul al României, cu sprijinul celorlalți inculpați.  Prințul pretindea că ar fi aparținut familiei regale al cărei moștenitor a încercat să devină. El nu a fost recunoscut însă ca descendent al Regelui Carol al II-lea, iar ancheta a stabilit că ferma Băneasa nu a aparținut niciodată familiei regale, ci a fost doar dată în folosință.

Decizia finală în dosarul Ferma Băneasa – legat de retrocedările ilegale a zeci de hectare – a fost dat de Înalta Curte de Casație și Justiție în decembrie 2020: : omul de afaceri Remus Truică a fost condamnat la șapte ani de închisoare, israelienii Benyamin Steinmetz și Tal Silberstein au primit câte cinci ani de închisoare, iar autoproclamatul prinț Paul al României, trei ani și patru luni.

Jurnalistul Dan Andronic a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, iar avocatul Robert Roșu, 5 ani de detenție efectivă.

Avocatul a fost ulterior achitat în recurs în casație, dovedindu- se că a fost condamnat nelegal.

Paul al României a fugit din țară și a fost dat în urmărire internațională, cum a fost și cazul miliardarului israelian Beny Steinmetz.

Prin decizia definitivă din 17 decembrie 2020, Înalta Curte a decis și confiscarea de către stat a terenurilor fostei ferme regale de la Băneasa și a pădurii Fundu Sacului din Snagov în valoare de 145 de milioane de euro.

Miliardarul Beny Steinmetz | Foto Profimedia Images

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
O femeie de 102 ani care nu are riduri aproape deloc și-a dezvăluit secretele. Folosește...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Unde va petrece sărbătorile Vlad Pascu. Judecătorii au luat o decizie în cazul celui care...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Dan Negru, cu inima sfâșiată. Tragedia care l-a marcat: A fost o zi grea atunci
O iarnă cu multă zăpadă? Fenomentul care va schimba tot în România
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang