Prima pagină » Actualitate » Benzina și motorina ajung iar la 9 lei pe litru, în pragul sărbătorilor pascale

Benzina și motorina ajung iar la 9 lei pe litru, în pragul sărbătorilor pascale

Benzina și motorina ajung iar la 9 lei pe litru, în pragul sărbătorilor pascale

Prețul carburanților a urcat iar la 9 lei pe litru, într-o perioadă în care românii alimentează pentru sărbători. Urmează două săptămâni de vacanță școlară, sărbătorile de Florii și de Paști, iar lumea va pleca la munte și la mare.

Prețurile au urcat din nou la nivelul de acum o lună, scrie hotnews.ro, care a analizat Monitorul Prețurilor la Carburanți, lansat de Consiliul Concurenței.

– Benzinăria OMV Lizeanu vinde motorină premium cu 9 lei. La staţia MOL din bulevardul Corneliu Coposu, preţul este 8,97 lei, la Petrom Mihai Bravu 8,72 lei, iar la Lukoil Rahovei – 8,74 lei.

– La aceleaşi staţii, motorina standard este 8,52 lei la OMV şi MOL, 8,36 lei la Petrom şi 8,38 lei la Lukoil.

– Benzina costă 8,52 lei la OMV şi MOL pentru sortimentul premium, 8,13 lei la Petrom şi 7,83 la Lukoil.

– Benzina standard costă 7,86 la MOL şi OMV, 7,67 lei la Petrom şi 7,68 lei la Lukoil.

Mai mult, între benzinăriile din același lanț, prețurile pot varia cu plus/minus 10%, în funcție de amplasament și de serviciile oferite.

Deși românii sunt greu încercați de prețurile la pompă, acestea rămân printre cele mai mici din UE.

La benzină, media UE este de 1,85 euro pe litru, iar în România 1,56 euro pe litru. Mai ieftine decât țara noastră sunt Bulgaria, Slovenia, Malta, Polonia, Cipru și Ungaria.

În șase țări prețurile medii sunt peste 2 euro pe litru: Danemarca, Finlanda, Grecia, Germania, Suedia și Olanda.

La motorină, situația este aproape identică. România (1,69 euro pe litru) stă mai bine decât media UE (1,86 euro pe litru) și există șase țări mai ieftine: Bulgaria, Spania, Malta, Slovenia, Polonia şi Ungaria.

Datele analizate sunt valabile pentru 4 aprilie.

Acciza, mărul discordiei

Din prețul final de la pompă, aproximativ jumătate reprezintă taxe și accize.

Reprezentanții Guvernului au spus de mai multe ori că analizează reducerea accizei, chiar și cu 50%, dar deocamdată nu s-a concretizat nimic.

Din păcate, din pachetul de măsuri de sprijin al autorităților nu face parte și reducerea accizei sau vreo altă măsură pentru a contracara scumpirile de la pompă pentru populație.

Marii transportatori au beneficiat de singurele măsuri pentru reducerea presiunii. Guvernul a alocat 300 milioane de lei pentru ca ei să plătească mai puțin cu 0,5 lei pe litru pentru carburanți, transmite sursa citată.

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele

Citește și