BEREA românească este doar pe jumătate autohtonă. Producătorii spun că ponderea materiilor prime agricole românești în producția locală a scăzut a 50%

Publicat: 12 06. 2024, 21:47
Actualizat: 12 06. 2024, 21:47

This browser does not support the video element.

Berea românească este doar pe jumătate românească. Berarii spun că ponderea materiilor prime agricole românești în producția locală de bere a scăzut a 50% în prezent, în condițiile în care în 2017 ponderea era de 70%.

Producătorii de bere din România au nevoie de două ori mai mult urs și hamei decât pot furniza agricultorii locali, arată Asociația „Berarii României”, citată de Digi 24.

Prin urmare, companiile trebuie să importe materia primă de care au nevoie, ceea ce reprezintă o oportunitate pierdută pentru economie. Asta deși vor să cumpere o cantitate cât mai mare de materii prime de la agricultorii români, pentru a permite formarea unui lanț valoric complet integrat.

În plus, agricultura României are potențialul de a reveni la o pondere de 70% a materiilor prime autohtone în producția locală de bere. Astfel, berarii arată că hameiul ar putea fi cultivat pe o suprafață de 450 de hectare până în 2027, față de 260 de hectare în prezent.

Dar pentru a atinge acest potențial este nevoie de finanțare, deoarece costurile unei plantații depășesc 45.000 euro pe hectar.

În ceea ce privește orzul de bere, începând cu 2014, suprafața cultivată a scăzut abrupt, de la 516.000 de hectare la 60.000 de hectare în 2023. Asta în ciuda creșterii productivității de trei ori în ultimele șase decenii. Și a ajuns la peste 5t la hectar.

Directorul celui mai mare producător de marți din România arată că, în aceste condiții, importuri le de orz pentru bere au crescut semnificativ, atât din punct de vedere al cantității, dar mai ales din punct de vedere al costurilor.

Acesta arată că Ucraina, una dintre principalele surse de import pentru orzul de bere, a devenit inaccesibilă, din cauza războiului. Astfel, producătorii români s-au reorientat spre alte piețe, precum Danemarca și Franța, dar pentru că toți producătorii europeni se concentrează pe aceleași surse, costurile au crescut foarte mult.

În aceste condiții, Asociația „Berarii României” a propus Ministerului Agriculturii o serie de măsuri pentru a sprijini producția de materii prime pentru bere pe plan local. Cea mai importantă dintre ele privește disponibilitate a finanțărilor pentru agriculturii din acest sector.

Astfel, ei cer ca sumele disponibile pentru hamei și struguri de masă din PNRR să fie separate. În caz contrar, fondurile vor fi direcționate în special spre producătorii de struguri de masă, deoarece aceștia beneficiază de condiții de eligibilitate mai favorabile. Potrivit reprezentanților Asociației, sectorul beriI din România generează peste 7600 de locuri de muncă în agricultură.

FOTO – Caracter ilustrativ: Shutterstock