Castelul din România care a fost RESTAURAT timp de 7 ani / Investiția în „bijuterie arhitecturală” s-a ridicat la 7 milioane de euro
După un amplu proces de restaurare care a durat șapte ani, Castelul Rákóczi-Bánffy din Gilău, Cluj, a fost finalizat, redându-i strălucirea de odinioară. Investiția totală în acest proiect ambițios s-a ridicat la 7 milioane de euro.
Renovarea castelului, o bijuterie arhitecturală și istorică a Transilvaniei, a implicat lucrări complexe de consolidare structurală, restaurare a fațadelor și reabilitare a interioarelor, toate respectând stilul și caracteristicile originale ale edificiului.
Echipa de restauratori a colaborat strâns cu experți în patrimoniu cultural pentru a asigura autenticitatea și integritatea estetică a castelului.
„Este o cultură specială, care nu mai există în Europa”
Castelul, construit inițial în secolul al XV-lea, a fost de-a lungul timpului reședința unor familii nobiliare influente din Transilvania. Familia Bánffy, care a dat numele actual al castelului, a jucat un rol important în istoria regiunii.
„Am investit aici îndemnat de inimă și de suflet. Sunt născut la Cluj, sunt ardelean, iar istoria Ardealului și conviețuirea românilor și maghiarilor, sașilor și evreilor, este o cultură specială, care nu mai există în Europa”, a declarat Elek Nagy, actualul proprietar al castelului.
De-a lungul secolelor, castelul a suferit numeroase modificări și extinderi, reflectând diversele stiluri arhitecturale ale epocilor prin care a trecut. Trecerea timpului și-a pus amprenta și asupra structurii de rezidență a acestei clădiri.
„Este un proiect complex, cu multitudini de provocări, vorbim de un castel-cetate de cel puțin 600 de ani”, a explicat proiectantul Tothfalusi Gabor.
„Instalațiile au necesitat o serie de intervenții, structura a fost degradata în urma nefolosirii necorespunzătoare”, a spus, la rândul ei, Dorottya Makkai, proiectant.
Castelul a servit drept orfelinat în perioada comunismului
Finalizarea lucrărilor de renovare a fost marcată printr-un eveniment de inaugurare, la care vor participa oficialități locale, istorici și membri ai comunității.
În timpul comunismului, castelul a avut mai multe destinaţii, iar clădirea s-a deteriorat de la un an la altul.
„Eu cunosc acest edificiu inca din perioada cand era aicio casa de copii. Veneam destul de frecvent şi eram uimit de maniera in care era palatul utilizat. Tot ce ţinea de calorifere, incalzire centrală, tevile erau trase prin mijlocul camerei”, a spus Lucian Năstasă Kovacs – istoric, citat de Observator News.
Castelul a fost retrocedat după Revoluţie şi cumpărat, în urmă cu un deceniu, de un om de afaceri din Cluj. Comoara din inima Transilvaniei şi-a recăpătata strălucirea în urma unei investiţii de 7 milioane de euro.