BILANȚ bun de VREME rea. Peste 80 de persoane aflate în pericol, din cauza fenomenelor meteo extreme, salvate de angajații MAI

BILANȚ bun de VREME rea. Peste 80 de persoane aflate în pericol, din cauza fenomenelor meteo extreme, salvate de angajații MAI
FOTO - ISU Bacău
Publicat: 16/07/2023, 13:22
Actualizat: 16/07/2023, 13:27

Peste 80 de persoane aflate în pericol iminent din cauza fenomenelor meteo, salvate de angajații MAI, în ultimele 2 luni, în timpul intervențiilor pentru gestionarea situațiilor de urgență produse de fenomenele hidrometeorologice care au afectat România. În toate județele aflate sub avertizare de cod portocaliu și roșu și în municipiul București au fost activate grupele operative, iar unde a fost cazul au fost convocate Comitetele Județene pentru Situații de Urgență.

  • Astfel, pentru a interveni în sprijinul cetățenilor, la nivel național au fost în serviciul operativ pregătiți zilnic, în medie, aproape 10.000 de pompieri, polițiști și jandarmi, cu aproximativ 6.000 de mijloace tehnice. În situațiile de risc care au necesitat intervenție promptă, efectivele s-au deplasat rapid în localitățile afectate.
  • Pe lângă cele 82 de persoane salvate de forțele MAI, 299 de persoane au fost relocate temporar la rude sau în spații puse la dispoziție de autorități.
  • În acest interval, 206 persoane au fost temporar izolate, accesul în zonele unde se aflau realizându-se pietonal sau cu ajutorul autovehiculelor prevăzute cu tracțiune integrală.

S-a intervenit pentru scoaterea  apei din 434 de locuințe

Urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice severe, au fost înregistrate efecte la nivelul a 649 de localități din toate cele 41 județe și la nivelul municipiului București.

  • Astfel, s-a intervenit pentru evacuarea apei din 434 de case, 269 de anexe gospodărești, 19 instituții publice și de pe 155 de străzi.
  • De asemenea, s-a intervenit pentru degajarea a peste 750 de copaci, 41 de stâlpi de tensiune și a 47 de acoperișuri de bloc. Au fost avariate 249 autoturisme. Totodată, 48 de drumuri au fost afectate.
  • La nivelul structurilor pentru intervenție în situații de urgență s-a dispus menținerea în stare de operativitate a tuturor categoriilor de mijloace și echipamente pentru asigurarea intervenției în cel mai scurt timp.
  • Totodată, au fost monitorizate, în teren, cursurile de apă vizate de avertizările/atenționările de fenomene hidrologice periculoase.

630 de mesaje de informare a populației prin sistemul RO-ALERT

În acest interval, în contextul avertizărilor hidrometeorologice, au fost emise 630 de mesaje de informare a populației prin sistemul RO-ALERT la nivelul județelor și al municipiului București, precum și 95 mesaje prin sistemul CRAWL-TVR la nivelul a 27 de județe.

Între acțiunile efectivelor MAI menționăm o intervenție din localitatea Râmeț (Județul Alba), unde un grup de 25 de turiști nu au mai putut înainta din cauza creșterii nivelului unui pârâu, aceștia fiind transportați cu mijloace ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență într-o zonă de unde au putut să se întoarcă acasă în siguranță.

  • Forțele de intervenția au acționat și pentru salvarea a 11 persoane (un adult și 10 copii) care nu s-au mai putut întoarce la mal cu caiacele de pe lacul Siutghiol (Județul Constanța), din cauza unor rafale de vânt puternic.
  • De asemenea, mai multe persoane au fost salvate în zona localității arădene Buceava-Șoimuș, 4 dintre acestea dintr-un autoturism surprins de ape, iar alte 4 care se adăpostiseră în podurile a două case.

Ministerul Afacerilor Interne recomandă populației să trateze cu maximă seriozitate și responsabilitate avertizările emise, precum și indicațiile personalului implicat în gestionarea situațiilor de urgență.

  • Astfel, se recomansă planificarea traseului care urmează să fie urmat cu autovehiculul în funcție de condițiile meteorologice și evitarea, pe cât posibil, a deplasării în zone pentru care s-au emis avertizări meteorologice sau hidrologice. Dacă deplasarea este imperios necesară, înainte de a pleca la drum, informați-vă referitor la condițiile meteo și starea drumurilor.
  • Folosiți corespunzător sistemul de iluminare-semnalizare și cel de climatizare și dezaburire, pentru a vedea și a putea fi văzuți în trafic (reamintim că legislația rutieră prevede obligativitatea folosirii luminilor de întâlnire în afara localităților și în timpul zilei).
  • Adaptați permanent viteza la condițiile de drum. Indiferent dacă vă deplasați cu mașina sau pe jos, evitați să vă aventurați pe trasee pe care nu le cunoașteți și nu traversați cursuri de apă chiar dacă par ușor de trecut.
  • Urmarea unor trasee pietonale pentru agrement presupune și adaptarea ținutei vestimentare la tipul acestora, inclusiv în eventualitatea scăderii temperaturii sau a unor precipitații abundente. Indiferent de traseul urmat, asigurați-vă că aveți mijloace pentru a solicita ajutorul autorităților dacă siguranța vă este pusă în pericol.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar