În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 3.913 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2, cu 941 mai puține decât în ziua anterioară. 442 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 306 de persoane au fost reconfirmate pozitiv, anunță Ministerul Sănătății.
În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 3.394 cu 193 mai puțin decât în ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 516 de persoane, cu 26 mai puțin decât în ziua anterioară. Dintre cei 516 de pacienți internați la ATI, 462 sunt nevaccinați.
Din totalul pacienților internați, 201 sunt minori, 197 fiind internați în secții, cu 24 mai puțin decât în ziua anterioară, și 4 la ATI, cu unul mai puțin decât în ziua anterioară.
Până miercuri, 64.518 de persoane diagnosticate cu infecție cu SarsCov-2 au decedat.
În ultimele 24 de ore au fost raportate de către INSP 68 decese (37 bărbați și 31 femei), dintre care 23 anterioare intervalului de referință.
Dintre cele 68 decese, unul a fost înregistrat la categoria de vârstă 40-49 de ani, 7 la categoria de vârstă 50-59 de ani, 12 la categoria de vârstă 60-69 de ani, 17 la categoria de vârstă 70-79 de ani și 31 la categoria de vârstă peste 80 de ani.
67 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități. Din totalul de 68 pacienți decedați, 51 au fost nevaccinați și 17 vaccinați. Pacienții vaccinați aveau vârsta cuprinsă între 52-97. Toți pacienții vaccinați care au decedat prezentau comorbidități.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat marți că valul al cincilea al pandemiei de COVID-19 pare să se prelungească în România.
Totodată, acesta a declarat că acesta se va prelungi sau nu în funcție de modul în care populația va respecta măsurile de protecție recomandate de către autorități, informează Adevărul.
România a înregistrat de luni până marți aproape 5.000 de noi cazuri de infectare. Specialiștii consideră că cifra este mare, în contextul în care în același interval au fost efectuate doar 45.000 de teste.
Dr. Marius Geantă, fondatorul Centrului pentru Inovaţie în Medicină, notează pe pagina sa de socializare că după doi ani în care strategia „Zero Covid” a funcţionat, Noua Zeelandă şi Hong Kong, alături de alte state din Asia sunt afectate acum de un nou val accentuat de infecţii, mortalitatea fiind însă mică în Noua Zeelandă.
Acesta spune că rata ridicată de vaccinare din aceste țări a prevenit creșterea rapidă a numărului de decese.
Ministrul Rafila spune că în acest moment nu se poate spune că în România campania de vaccinare a fost un eșec, așa cum nici nu se poate spune că ar fi fost un succes.
„Nu ştiu, poate că există şi varianta de mijloc, având în vedere că avem 50% din populaţie vaccinată. Există şi situaţia unor ţări care au reuşit şi cifre inferioare. Oricum, după debutul acela furtunos din ianuarie-februarie 2021, din păcate, interesul pentru vaccinare a scăzut, probabil şi din cauza unor erori în modul de comunicare, de apreciere a situaţiei, de stimulare a oamenilor să se vaccineze.
Acum discutăm despre o campanie care practic este încheiată. Noi ne aflăm în situaţia în care vom trece vaccinarea împotriva noului coronavirus la medicii de familie, ca pe o vaccinare de rutină, ne găsim în faza aceasta de tranziţie, nu are rost să ţinem funcţionale sute de centre de vaccinare, ca să se vaccineze câteva sute de persoane zilnic, şi atunci o să trecem în cursul anului acesta vaccinarea împotriva infecţiei cu noul coronavirus să se facă de rutină în cabinetele medicilor de familie”, a explicat Alexandru Rafila.
Totodată, Rafila a mai spus că în acest moment nu se poate discuta despre un eventual val al șaselea, în contextul în care valul 5 nu s-a încheiat.