Bilanțul protestelor din Kazahstan a ajuns la 164 de morți. Luni este zi de doliu național

Publicat: 10 01. 2022, 12:09

Luni este zi de doliu național în Kazahstan, decretată de președintele Kasâm Jomart Tokaev, având în vedere că, în urma confruntărilor violente din ultima săptămână – agresiuni pe care Ministerul Afacerilor Externe de la Nur-Sultan le pune pe seama unor grupuri bine coordonate de teroriști instruiți în străinătate, membri ai unor grupuri radicale islamiste – s-au înregistrat victime atât în rândurile forțelor de ordine și militare, dar și printre civili. Un bilanț, citat de presa kazahă de stat și cea rusă, anunțat pe rețele de socializare, arată de 164 de persoane au fost ucise, însă poliția și autoritățile sanitare nu au confirmat cifra, iar postarea a fost ștearsă între timp, relatează Reuters.

Luni este ziua de doliul național, decretată pe teritoriul Kazahstanului, fost stat sovietic și în prezent o republică prezidențială cu aproximativ 19 milioane de locuitori. Decizia a fost luată după ce protestele ce au debutat acum două duminici au făcut victime în rândul părților implicate.

În plus, potrivit Reuters, în prezent sunt reținute aproape 8.000 de persoane pentru a aduce situația sub control.

Comitetul Național de Securitate a anunțat, luni, că situația s-a stabilizat și că forțele de securitate au reinstaurat controlul.

„Protestele pașnice au fost deturnate de teroriști, extremiști și grupuri infracționale”

Conducerea diplomației din Kazahstan a reacționat, duminică, ca urmare a relatărilor „superficiale și părtinitoare” a unui număr de publicații stăine privind situația din țară după declararea stării de urgență și au legat evenimentele de grupuri islamiste radicale.

Ministerul Afacerilor Externe din Kazahstan precizează că mai multe adunări publice pașnice erau în derulare în regiunea Mangystau și în toate orașele importante din țară, iar revendicările protestatarilor erau pe deplin satisfăcute.

„Totuși, protestele pașnice au fost deturnate de teroriști, extremiști și grupuri infracționale, ceea ce a dus la escaladarea tensiunilor și violențelelor. Din această cauză, a fost declarată starea de urgență în această țară”, a transmis MAE Kazah.

Protestele au început acum două duminici, după o creştere a preţurilor la gazul natural lichefiat (GNL), în oraşul Janaozen, în vestul ţării, înainte de a se extinde spre marele oraş regional Aktau, pe malul Mării Caspice, apoi în Almaty (sud-estul Kazahstanului), iar starea de urgență a fost decretată miercuri.

„Așa cum au arătat evenimentele din Almaty și alte câteva regiuni din țară, Kazahstanul a fost ținta unei agresiuni armate din partea unor grupuri bine coordonate de teroriști instruiți în străinătate. Potrivit datelor preliminare, printre atacatori se numără persoane care au experință militară în zone de conflict, ca membri ai grupurilor radicale islamiste. În prezent, organele de aplicare a legii și forțele armate ale Republicii Kazahstan se confruntă cu teroriști, nu „protestatari” pașnici, așa cum îi prezintă greșit unele organizații media străine”, a transmis MAE kazah.

Forțele de mențiere a păcii vor părăsi țara „la prima solicitare din partea kazahă”

Potrivit sursei citate, în această situație, Kazahstanul a fost nevoit să solicite ajutorul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) , care a trimis forțe de păstare a păcii, respectiv aproximativ 2.500 de militari pentru a susține acțiunile de stabilizare a situației. Mandatul forței de menținere a păcii include acțiuni de pază a facilităților strategice și de acoperire pentru forțele kazahe.

„Este important de precizat că principale acțiuni de luptă împotriva grupurilor teroriste sunt efectuate de organele de aplicare a legii și forțele armate ale Republicii Kazahstan”, a transmis MAE din Kazahstan, subliniind că forțele de mențiere a păcii sunt prezente aici doar temporar și vor părăsi țara imediat ce situația se va stabiliza, „la prima solicitare din partea kazahă”.

Mai mult, MAE subliniază că protestatarii pașnici nu sunt cercetați sau reținuți de oamenii legii. Un astfel de posibil caz este anchetat în prezent: un cunoscut muzician de jazz kârgâz, Vikram Ruzakhunov, a fost rețiunut în Kazahstan, anunță agenția de presă AKIpress, din Republica Kârgâză. Imaginile în care muzicianul, cu vizibile urme de violență pe față, a fost identificat au stârnit nemulțumiri în rândul conaționalilor, iar președintele kârgâz a dat asigurări că urmește situația și a luat măsuri.

O anchetă amplă a fost demarată

MAE kazah subliniază că organele de aplicare a legii au fost desemnate să realizeze o investigație amplă pentru a descoperi cauzele care au dus la actuala situație, iar concluziile vor fi prezentate comunității internaționale.

„Ceea ce e clar este unitatea oamenilor din Kazahstan, susținerea lor pentru deciziile și acțiunile președintelui Kasâm Jomart Tokaev pentru restaurarea unei vieți pașnice. Republica Kazahstan este hotărâtă să protejeze democrația și Constituția în fața radicalilor islamiști și a teroriștilor”, a transmis MAE kazah, duminică.