Prima pagină » Actualitate » BIOGRAFIA oficială a lui Nicolae Ceaușescu, așa cum era păstrată de PCR, publicată de Consiliul pentru Studierea Arhivelor Securității

BIOGRAFIA oficială a lui Nicolae Ceaușescu, așa cum era păstrată de PCR, publicată de Consiliul pentru Studierea Arhivelor Securității

Biografia oficială a lui Nicolae Ceaușescu, așa cum era păstrată de Partidul Comunist Român (PCR), a fost publicată de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS). Documentul se numește „Cartea de evidență personală a lui Ceaușescu” și avea numărul „000001”.

Documentul conține date biografice și informații despre școlile și parcursul său profesional, așa cum era păstrat de comuniști.

Astfel, aflăm că Nicolae Ceaușescu a avut tot felul de titluri de doctor. Dictatorul care aproape a falimentat România era și dr. în economie și dr. în științe politice.

Sunt imagini cu un document intrat în momentul ăsta în istorie, acum, dar sunt imagini care ne arată că uneori impostura academică în România e o tradiție.

„El este un document intrat foarte recent în arhiva instituției noastre. Ministerul Apărării Naționale (MApN-n.r.) a transferat către către noi un număr de 3.200 și ceva de unități arhivistice și evident că am intrat în în fondurile respective. Acolo sunt nume importante… dosarele de la cabinetul lui Nicolae Ceaușescu, al lui Iulian Vlad, al lui Tudor Postelnicu și am dat, bineînțeles, și de această carte de evidență personala a lui Nicolae Ceaușescu. Este, până la urmă, un artefact istoric.

E foarte interesant să să ții în mână un astfel de document și credem că este important atât pentru cei interesați, din punct de vedere științific,  de studiul comunismului, cât și pentru românii care au traversat acea epocă. Dacă facem un exercițiu de imaginație, probabil că pentru mulți dintre cei care trăiau înainte de 1989… să poți vedea carnetul lui Nicolae Ceaușescu era ceva aproape imposibil de realizat. Multitudinea de titluri științifice pe care au simțit nevoia să le să le pună în respectivele fișe, asta e ceea ce șochează, pentru că atât noi, ca istorici, cât și publicul larg cunoaștem, să zicem, evoluția din punct de vedere educațional și profesională a lui Nicolae Ceaușescu”, a precizat Andrei Galiță, cercetător CNSAS, pentru Digi 24.

Citește și