Biomarkerii LONGEVITĂȚII. Cum își pot crește românii speranța de viață. Localitățile unde oamenii știu „secretele” tinereții

Publicat: 04 09. 2024, 14:59
Actualizat: 04 09. 2024, 15:00

Harta Longevității în România se extinde! Mai exact, Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu explorează secretele longevității în comuna Cireșu, Mehedinți. România a fost, în trecut, gazda primului institut de gerontologie din lume, însă astăzi, speranța de viață din țara noastră rămâne sub media europeană.

Cu o medie de 76,6 ani, conform Eurostat 2023, România se află pe locul 33 în Europa

În acest context, Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României a lansat proiectul de cercetare „Harta Longevității în România”, care cartografiază și analizează localitățile unde speranța de viață este semnificativ mai mare.

Cireșu, o mică comună din județul Mehedinți, a fost recent adăugată pe această harta longevității

Motivul este unul cât de poate de simplu, procentul ridicat de locuitori care au depășit vârsta de 85 de ani.

Situată într-o zonă de dealuri blânde și păduri dense, comuna este un exemplu de viață simplă și sănătoasă. Aici, locuitorii își trăiesc viața folosind resursele din propria gospodărie, respectând tradițiile și valorile comunității.

Maria Țârlui, o localnică de 89 de ani, povestește despre importanța alimentației simple și a muncii fizice zilnice, subliniind că aceste elemente au contribuit la sănătatea și longevitatea sa. Iancu Pîrvulescu, un alt localnic în vârstă de 85 de ani, a subliniat rolul esențial al muzicii în menținerea unei vieți pline de bucurie.

Factorii care contribuie la viața lungă a locuitorilor din Cireșu

Cercetările desfășurate de Senatul Științific nu se opresc la simple observații. Echipa de experți efectuează evaluări medicale și genetice detaliate pentru a descoperi biomarkerii longevității și pentru a înțelege mai bine factorii care contribuie la viața lungă a locuitorilor din Cireșu.

Această cercetare va contribui la dezvoltarea unor politici publice care să sprijine îmbătrânirea activă și sănătoasă a populației din România.

Rezultatele cercetării vor fi prezentate pe 9 octombrie 2024, într-un eveniment special organizat la Academia Română. Proiectul „Harta Longevității în România” reprezintă un pas important în înțelegerea și promovarea longevității în țara noastră.

CITIȚI ȘI:

Locul neștiut din România unde se trăiește ca în ”ZONELE ALBASTRE” din Japonia, Grecia și Italia. Secretele satului cu cei mai longevivi oameni

SECRETELE longevității din satul în care viața trece de 100 de ani. Ce ne ajută să trăim mai mult și mai bine