Birocrația rezistă în fața programului e-guvernare. Premierul Ciolacu dă ultimatum ministerelor pentru implementarea CERB
Proiectul digitalizării în administrația centrală este nepermis de întârziat, a remarcat premierul Ciolacu. Programul e-guvernare şi reducerea birocraţiei (CERB) nu a fost încă implementat corespunzător, astfel, ministerele și agențiile au ca termen limită 30 octombrie 2023 să-și stabilească strategiile de aplicare a măsurilor de eficientizare a actului administrativ.
Premierul Marcel Ciolacu a stabilit, miercuri, în şedinţa Comitetului pentru e-guvernare şi reducerea birocraţiei (CERB) pe care a prezidat-o în premieră, termenul limită de 30 octombrie, până la care ministerele îşi pot stabili programele care vor fi duse spre zona de e-guvernare, a anunţat ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării Bogdan Ivan.
Ultimatului lui Ciolacu, 30 octombrie
Transformarea digitală a Statului Român bate pasul pe loc, a citat ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, în numele Premierului. Întârzierile programului CERB sunt inacceptabile, suține Premierul.
„Accelerarea, declanşarea, reactualizarea unui proiect de ţară, care, din punct de vedere al premierului Marcel Ciolacu, este nepermis de întârziat. Este vorba de transformarea digitală a statului român cu toate implicaţiile pe care acest proces le aduce”, a explicat Mihai Constantin, într-o conferinţă de presă susţinută, miercuri la Palatul Victoria, alături de ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizărrii Bogdan Ivan.
Ghișeele trebuie să dispară din ministere și agenții
Bogdan Ivan a explicat că ministerele şi agenţiile guvernamentale vor veni, până la 30 octombrie, cu programe foarte clare ce vor avea scopul de a aduce instituţiile statului spre zona de e-guvernare şi servicii digitale pentru cetăţeni.
„Pragmatic, vorbim de 30 de instituţii publice ale statului român care vor putea să mute ceea ce astăzi înseamnă interacţiunea de la ghişeu în format online. Adică modul în care oamenii merg şi stau la ghişeu şi aşteaptă să depună documente sau să primească documente va putea să fie făcut în mod online. Premierul a trasat foarte clar un termen de 30 octombrie până la care vor putea să fie setate de către fiecare minister proiectele clare care vor intra în această finanţare”, a explicat Ivan.
Jumătate de miliard de euro alocat digitalizării
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării a adăugat că programul privind digitalizarea instituţiile de stat are o finanţare de peste 500 milioane euro.
„Avem deja pe masă aceşti bani, 524 de milioane euro, jumătate de miliard de euro, o sumă impresionantă, care vor putea fi folosiţi exclusiv pentru această componentă, care pe lângă zona foarte importantă de e-guvernare va putea să aibă şi tot ceea ce înseamnă componenta de securitate cibernetică şi, în acelaşi timp, vom avea şi o platformă de open data care va centraliza datele venite din partea statului român pentru a fundamenta tot ceea ce înseamnă decizii de politică publică”, a adăugat Bogdan Ivan.