Șoferii români care călătoresc în afara țării ar fi bine să dețină în format pe hârtie asigurarea auto Carte Verde, care se emite împreună cu RCA și acoperă daunele produse în afara țării, în ciuda anunțului că aceste asigurări emise de la 1 ianuarie 2025 sunt valabile și în format electronic, atenționează Biroul Asigurătorilor Auto din România.
Lituania, Luxemburg și Portugalia n-au confirmat încă faptul că acceptă această asigurare și în format electronic, dar pot apărea și alte situații neprevăzute, atenționează BAAR.
Carte Verde este un certificat internațional de asigurare auto, care este emis împreună cu asigurarea RCA a mașinii, și acoperă pagubele pe care un șofer le poate produce când circulă în afara țării. Documentul este valabil în toate statele membre ale Spațiului Economic European.
În prezent, în cazul unui accident auto ori al unui control în trafic, șoferii români pot face dovada existenței asigurării RCA și de pe telefon, în format electronic, doar când circulă în țară. Când călătoresc în alte țări din UE sunt obligați să aibă asupra lor aceste documente pe suport de hârtie.
Această stare de fapt ar trebui să se schimbe pentru asigurările RCA/Carte Verde emise cu valabilitate de la 1 ianuarie 2025, care ar trebui să fie considerate valabile și în format electronic, potrivit unui anunț făcut în data de 2 decembrie 2024 de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
Cu toate acestea, Biroul Asigurătorilor Auto (BAAR) atenționează pe site-ul propriu că autoritățile competente din Lituania, Luxemburg și Portugalia nu au confirmat deocamdată faptul că pot fi utilizate pe teritoriul lor documentele internaționale de asigurare Carte Verde în format PDF pe dispozitivele electronice.
„De asemenea, atunci când circulați în străinătate cu autovehiculul, vă recomandăm să aveți în continuare asupra dumneavoastră documentele internaționale de asigurare Carte Verde pe suport de hârtie ca variantă de rezervă pentru cazuri neprevăzute cum ar fi descărcarea dispozitivelor electronice (smartphone-urilor), pierderea sau furtul acestora”, mai avertizează BAAR.