Biroul ELECTORAL Central atrage atenția candidaților/Campanie fără incitare la URĂ și fără mesaje DISCRIMINATORII
Biroul Electoral Central a dat publicității o informare referitoare la modul în care trebuie să se desfășoare campania electorală, al căreia start va avea loc vineri, 10 mai. Potrivit reprezentanților biroului electoral, candidații la alegerile locale trebuie să aibă un discurs echilibrat și lipsit de orice nuanță discriminatorie sau care incită la ură etnică sau învrăjbire religioasă.
Biroul Electoral Central atrage atenția candidaților și partidelor care participă la alegerile pentru Parlamentul European din anul 2024 și pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024 (BEC) să aplice regulile specifice acestei perioade în ceea ce privește acțiunile și materialele de propagandă permise. Astfel, BEC trece în revistă câteva acțiuni pe care aspiranții la funcțiile publice le-ar putea încălca în campania care începe vineri.
Totodată, potrivit reglementărilor în vigoare, în campania electorală este interzisă folosirea mesajelor sau sloganurilor cu caracter discriminatoriu sau a mesajelor de incitare la ură și intoleranță, precum și a oricăror forme, mijloace, acte sau acțiuni de defăimare și învrăjbire religioasă sau etnică. Biroul Electoral Central recomandă, cu fermitate, competitorilor electorali să respecte regulile generale privind desfășurarea campaniei electorale, să aibă un discurs echilibrat, onest și constructiv și să evite denaturarea sau manipularea informațiilor pentru a preveni răspândirea știrilor false, a acțiunilor de dezinformare și a oricăror derapaje de natură să afecteze buna desfășurare a procesului electoral. Discursul electoral și mesajele cu caracter politic transmise de către competitorii electorali trebuie dezvoltate în așa fel încât să ofere garanții privind respectarea și promovarea principiilor democrației și să contribuie la dezvoltarea unui climat de integritate în desfășurarea campaniilor electorale, atât din respect pentru ceilalți competitori, cât și pentru alegători. Alegătorii merită să aibă acces la informații obiective, reale și corecte pentru a-și putea forma propria opinie și pentru a decide în deplină cunoștință de cauză, transmite Biroul Electoral Central.
De asemenea, candidaților li se recomandă să consulte și câteva surse de informare pentru prevenirea unor astfel de situații.
Citește și: