Biserica de lemn din Topla, un lăcaș de cult construit în urmă cu aproape 300 de ani, a fost distrusă complet de un incendiu în noaptea de marți spre miercuri, 25-26 martie 2025.
Construită în 1746 în satul Remetea-Luncă, județul Timiș, biserica a fost mutată în 1807 în comuna Topla. În 1987, a fost demontată și relocată la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara, unde a fost reconstruită între 1994 și 1996 și resfințită ulterior.
Pompierii de la ISU Timiș au intervenit pentru stingerea incendiului, însă biserica a fost complet mistuită de flăcări. Autoritățile au demarat o anchetă pentru a stabili cauzele incendiului și pentru a evalua pagubele suferite de patrimoniul cultural.
La sosirea la locul intervenţiei s-a constatat că incendiul se manifesta generalizat la biserică, cu pericol de propagare la casa parohială şi la o troiţă alăturată.
Acest eveniment reprezintă o pierdere semnificativă pentru patrimoniul cultural și religios al Banatului.
Biserica de lemn din Topla avea o valoare istorică și culturală deosebită. Ridicată în 1746 în comuna Mănăștiur, aceasta a fost mutată în Timișoara la Muzeul Satului Bănățean, unde a fost reconstruită între 1994 și 1996 și resfințită.
Fiind inclusă pe lista monumentelor istorice, biserica reprezenta un exemplu remarcabil al arhitecturii tradiționale bănățene. Din păcate, incendiul recent a distrus-o complet, ceea ce înseamnă o pierdere majoră pentru patrimoniul cultural al regiunii.
Alfred Simonis, președintele Consiliului Judeţean Timiş, a transmis că a mers la locul unde a avut loc incendiul și a vorbit cu Înaltpreasfinția Sa Ioan, Mitropolitul Banatului. Simonis a precizat că va aloca fonduri pentru restaurarea Bisericii.
Ce s-a întâmplat la Muzeul Satului Bănățean este o tragedie, am pierdut Biserica de lemn din Topla, unul din cele mai valoroase lăcașe de cult din Banat și totodată un important monument istoric. Pe lângă cercetarea derulată de autoritățile abilitate, voi dispune o anchetă internă la Muzeul Satului și voi trimite un control la celelalte instituții de cultură subordonate Consiliului Județean Timiș.
Am fost la Muzeul Satului împreună cu Înaltpreasfinția Sa Ioan, Mitropolitul Banatului, am discutat cu specialiștii aflați la fața locului și așteptăm în cel mai scurt timp expertiza acestora. Vom face tot ceea ce depinde de noi pentru a putea salva biserica și în primă fază vom aloca bani din fondul de rezervă al Consiliului Județean Timiș în vederea începerii lucrărilor de restaurare.
Foto: Facebook Alfred Simonis
Citește și: