EXCLUSIV VIDEO | Mai vor românii să cheltuie bani de Black Friday? „Știți poanta aia cu Vlad Țepeș, că i-au apărut lacrimi de câte țepe sunt? Totul ține de educația la cumpărături”
This browser does not support the video element.
Mai este doar o zi până când se dă startul reducerilor de Black Friday 2022, iar unii dintre români și-au trecut deja pe listă mai multe articole pe care ar vrea să le cumpere cu prețuri mai mici. Potrivit unui studiu realizat de o agenție de cercetare, anul acesta, de Black Friday, 6 din 10 români intenționează să își achiziționeze cel puțin un produs sau un serviciu. Deși retailerii anunță prețuri mult mai mici la produse, mulți dintre clienții care se declară interesați să cumpere mai ieftin sunt reticenți cu privire la reducerile masive promise de marile lanțuri de magazine, fiind de părere că este doar o strategie de marketing.
„Nici nu m-am interesat, sinceră să fiu, și nu-mi trebuie nimic. Nici anul trecut nu am cumpărat nimic de Black Friday. Sunt conservatoare”, a fost răspunsul unei femei, întrebată dacă va face anul acesta cumpărături în ziua cunoscută drept ”Vinerea Neagră”.
”Vreau să fac economii, nu cheltuiesc banii aiurea. Mi se pare că prețurile sunt umflate dinainte și apoi le scad, ca să manipuleze oamenii”, a spus un tânăr.
„Știți poanta aia cu Vlad Țepeș? Că i-au apărut lacrimi de câte țepe sunt de Black Friday?”, a afirmat un bărbat, care a precizat că nu crede deloc în aceste reduceri, iar prețurile i se par „mai mari decât afară”.
Întrebat dacă intenționează să facă vreo achiziție anul acesta de Black Friday, bărbatul a răspuns: „Fac un searching și să vedem, există atâtea site-uri de comparație. Deci, totul ține de educația la cumpărături”.
„Cât poate scoate omul din buzunar, atâta s-au pus și prețurile, adică la limita maximă”
O altă femeie a spus că nu caută neapărat să cumpere ceva doar de Black Friday, dar a precizat că a cumpărat frigider, aragaz și televizor înainte de reduceri și prețurile i s-au părut „un pic mai mici decât de obicei”.
„Mă uit după ofertele care îmi vin pe mail și fac cumpărăturile online”, a fost răspunsul unui tânăr, care a precizat că prețurile de pe un cunoscut site de cumpărături „sunt ridicate” și i se par „un pic îngroșate, întrucât vânzătorii și curierii trebuie să încaseze ceva și ei”.
„Cât poate scoate omul din buzunar, atâta s-au pus și prețurile, adică la limita maximă. Și unele magazine implementează tehnica minciunelii, în sensul că pun prețurile mai mari cu două luni mai devreme și de Black Friday o reducere, care îi face mai generoși în fața oamenilor, să cumpere de la ei”, a mai spus tânărul.
„Am de gând să-mi iau un ceas. Nu prea fac cumpărături de Black Friday. Acum, vreau să-mi iau un Apple Watch și cam atât”, a fost răspunsul unui alt tânăr.
„Black Friday… despre ce vorbim? Prețuri schimbate, apoi revin și tot așa”
Întrebat ce produse vrea să își achiziționeze anul acesta de Black Friday, un bărbat a spus că vrea „o mini-drujbă, cu doi acumulatori”, considerând că prețurile „nu prea sunt ceea ce se spune, dar sunt totuși mai scăzute”.
„Aș vrea să cumpăr un telefon”, a spus o femeie, menționând că i se pare că „prețurile sunt, la fel ca pe site, și în magazine”. „Black Friday… despre ce vorbim? Prețuri schimbate, apoi revin și tot așa”, a mai spus femeia, precizând că reducerile nu i se par a fi unele considerabile.
„E bun prețul, chiar nu mă așteptam să fie așa. Cred că de vreo 500 de lei este reducerea și îmi convine”, a mărturisit o femeie, care vrea să își cumpere un aragaz de Black Friday.
Deși anul acesta a spus că nu știe dacă are în intenție să își cumpere ceva de Black Friday, un tânăr susține că anul trecut și-a cumpărat „telefon, laptop, consolă”, iar reducerile nu au fost considerabile, „dar au fost reduse unele dintre ele”.
Unu din trei români intenționează să cumpere la reducere de Black Friday
Studiul realizat de agenția de cercetare MKOR Consulting arată că unu din trei români care intenționează să cumpere la reducere de Black Friday fac asta pentru că obișnuiesc să achiziționeze produse aflate la promoție, și nu doar cu această ocazie. De asemenea, studiul mai precizează și că 80% dintre cumpărători nu au un buget fix, ci vor aloca sumele cheltuite în funcție de ce oferte vor găsi.
Potrivit cercetării de piață, 58% intenționează să cumpere produse electronice și electrocasnice, în timp ce 38% au în plan să achiziționeze articole din categoria fashion, iar 34%, produse IT&C.
Articolele de îmbrăcăminte sunt primele și pe lista celor din Generația Z, electronicele și electrocasnicele sunt căutate de restul segmentelor de vârstă, în timp ce produsele IT sunt mai căutate de persoanele cu venituri mari.
În ceea ce privește factorii de care vor ține cont atunci când vor realiza cumpărăturile, 7 din 10 români au răspuns că vor avea în vedere resursele financiare de care dispun. Studiul arată că jumătate dintre consumatori vor lua în considerare prețul produselor sau serviciilor pe care intenționează să le achiziționeze, iar 25%, contextul economic actual.