Blestemul macabru al zilei de 29 septembrie | Celebritățile care au murit în aceeași zi cu Alexandru Arșinel
Ziua de 29 septembrie pare a fi o dată neagră din calendar. Moartea lui Alexandru Arșinel este doar una dintr-un șir mult mai lung.
Alexandru Arșinel a murit, joi seara, la vârsta de 83 de ani. Actorul era internat la Spitalul Universitar din Capitală, în secția de Terapie Intensivă, după ce a avut nevoie de asistență medicală.
Nu este singurul care a murit pe 29 septembrie, care pare a fi o zi blestemată din calendar.
Lăutar cunoscut, mort pe 29 septembrie, din cauza COVID-19
De-a lungul timpului, George Ness a apărut în mai multe emisiuni și a cântat alături de nume mari ale muzicii precum Gheorghe Zamfir sau Johnny Răducanu. În ultima perioadă apărea alături de taraful său la emisiunea lui Mircea Dinescu, scrie Fanatik.
Stea a Operei Naționale, trecută în lumea celor drepți pe 29 septembrie 2020
Soprana Operei Naționale din Cluj-Napoca Lucia Stănescu a murit, pe 29 septembrie 2020, la vârsta de 94 de ani. Ea a ocuput și funcția de Director al Operei din Cluj-Napoca între anii 1969-1974.
`Artistă lirică de faimă internaţională, soprană cu o voce splendidă și unică, Lucia Stănescu a fost, este și va fi pentru totdeauna un nume aclamat pe cele mai înalte scene ale lumii. Născută la 16 iunie 1926 în Someşul Rece, judeţul Cluj, aceasta a urmat în paralel cursurile Facultăţii de Drept din Bucureşti şi cele de canto din cadrul Academiei Regale de Muzică, la clasa tenorului şi profesorului Constantin Stroescu. A participat la numeroase concursuri de canto, fiind răsplătită cu Premiul I la Concursul Tinerilor Solişti, Premiul I la Concursul Internaţional de Canto din Moscova, precum și la Festivalul Tineretului şi Studenţilor din Bucureşti.
A devenit solistă a Operei Române din Cluj-Napoca încă din anul IV de studenție, unde a debutat în rolul Cherubino din opera mozartiană Nunta lui Figaro, urmată de un amplu repertoriu operistic internațional, interpretat cu aceeași măiestrie admirabilă.
Apreciată pentru excepţionala sa artă interpretativă şi puritatea vocii, pentru activitatea sa artistică şi bogata experienţă, i-a fost încredinţată funcţia de Director al Operei Române din Cluj-Napoca, îndeplinită cu deplină dăruire timp de cinci ani (1969-1974), încununați de rezultate remarcabile, de numeroase premiere, un nivelul artistic ascensiv și un lung șir de turnee internaționale care au consolidat prestigiului instituției noastre în întreaga lume”, a transmis Opera Națională din Cluj-Napoca.
Unul dintre cei mai apreciaţi profesori de teatru din România a murit pe 29 septembrie 2016
Geta Angheluţă s-a născut la 19 noiembrie 1931, fiind fiica pictorului Octav Angheluţă.
Geta Angheluţă a fost unul dintre cei mai apreciaţi profesori de teatru din România, la Iaşi fiind extraordinar de iubită. Are în spate o carieră foarte impresionantă. Face parte din aceeaşi generaţie de actori, o generaţie „de aur”: Leopoldina Bălănuţă, Mircea Albulescu, Victor Rebengiuc, Ioana Bulcă, Dumitru Furdui, Florin Piersic, Ica Matache, Cosma Braşoveanu şi alţii.
A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti la clasa maestrului Ion Finteşteanu. A jucat multe roluri strălucitoare la Teatrul Naţional din Timişoara, unde a luat repartiţia, şi la Teatrul „Nottara” din Bucureşti.
După opt ani s-a reîntors la o afirmaţie pe care a făcut-o în momentul în care a terminat Institutul, şi anume: „Am să mă întorc aici ca profesor!” Şi asta a şi făcut. Doamna Geta Angheluţă a fost un profesor de vocaţie, care a îndrumat multe generaţii de actori.
În 1990, când s-a reînfiinţat şcoala de la teatru de la Iaşi, după multe insistenţe ale primilor profesori de aici, doamna Geta Angheluţă a venit la Iaşi şi, în afară de faptul că a îndrumat primele promoţii de la actorie şi de la păpuşi, i-a îndrumat şi pe primii profesori de arta actorului de atunci: Sergiu Tudose, Emil Coşeru, Ruxandra Bucescu, Monica Bordeianu. Am putea spune că a fost şi un îndrumător de profesori de actorie.
Geta Angheluţă este autoarea unei metode de abordare a artei actorului, prezentată în volumul Arta actorului… arta vieţii. După cum afirma domnia sa: „teatrul şi viaţa au un punct comun: omul. Că e vorba de noi înşine, de cel de alături sau de un personaj, tot despre fiinţa umană este vorba”.
Celebrități internaționale care au murit în 29 septembrie
Nu doar persoane importante din România au murit în această zi ce pare fatidică. De-a lungul istoriei, mai multe personalități au trecut la cele veșnice, cum ar fi:
- Regele Spaniei, Ferdinand al VII-lea, a murit în 29 septembrie 1833
- Scriitorul finlandez Runar Schildt a murit la 36 de ani, pe 29 septembrie 1925
- Giitji Tanaka, baron, general și premier japonez (1927-1929), a murit la 66 de ani, pe 29 septembrie 1929
- Henry Ford II, om de afaceri american din industria auto, nepotul lui Henry Ford și fiul lui Edsel Ford (Președintele Ford Motor Company, 1945-60 și CEO, 1947-79), moare de pneumonie la 70 de ani, pe 29 septembrie 1987
- Nguyễn Văn Thiệu, președintele Vietnamului de Sud (1965-1975), moare în urma unui accident vascular cerebral la 78 de ani, pe 29 septembrie 2001
- Austin Leslie, bucătar american, „Părintele puiului prăjit”, moarte la data de 29 septembrie 2005
- Tony Curtis [Bernard Schwartz], actor american, a murit la 85 de ani, pe 29 septembrie 2010
Vă recomandăm să citiți și:
Alexandru Arșinel era unul dintre cei mai bogați actori din România. Ce avere avea artistul