Blocurile de locuinţe şi instituţiile publice din orașul Întorsura Buzăului, județul Covasna, racordate la sistemul centralizat de termoficare, nu vor mai avea apă caldă până în luna octombrie a acestu an.
Serviciul Public de Alimentare cu Energie Termică a anunţat că, în baza Hotărârii Consiliului Local (HCL) 58/2023, furnizarea agentului termic a fost oprită în oraş, începând cu data de 5 iunie, centrala urmând să intre în revizii şi reparaţii.
Potrivit sursei citate, serviciul va fi reluat în data de 1 octombrie 2023.
Primarul oraşului, Raul Urdă, a declarat marţi, pentru Agerpres, că în perioada verii se va lucra şi la extinderea reţelei de termoficare, aceasta urmând să fie prelungită până la viitorul bazin de înot, care se află în construcţie în acest moment.
De asemenea, el a precizat că un alt motiv pentru care centrala termică a fost oprită îl reprezintă pierderile considerabile pe care aceasta le înregistrează pe timpul verii, când nu se furnizează căldură.
Este deja al cincilea an în care centrala este oprită pe timpul verii, astfel că unii locatari şi-au montat boilere electrice în apartamente, iar alții îşi încălzesc apa necesară la aragazul cu butelie, pentru că în Întorsura Buzăului nu există gaz metan.
Centrala termică din acest oraș, care funcţionează cu biomasă, a fost pusă în funcţiune în anul 2004 printr-un program finanţat de guvernul danez şi cel român, care a sprijinit instalarea unor centrale similare şi în localităţile Gheorgheni, Huedin, Vatra Dornei şi Vlăhiţa.
Acum, însă, autorităţile locale din Covasna vor să construiască o nouă centrală, mai eficientă şi mai rentabilă.